'De banken moeten zich voorbereiden op een toename van slechte leningen', klinkt het. De ECB noemt de kredietrisico's 'een van de grootste uitdagingen' voor de bankensector en toezichthouders in de komende maanden.

De banken zijn de huidige crisis evenwel veel solider ingegaan dan ten tijde van de financiële crisis in 2008/2009, zo stellen de toezichthouders ook vast. 'Begin 2020 waren de banken in de eurozone wezenlijk beter met kapitaal uitgerust en duidelijk beter gewapend tegen een economische neergang dan tijdens de wereldwijde financiële crisis', klinkt het.

Toch is volgens de toezichthouders van de ECB 'waakzaamheid geboden'. Er is een risico op een plotselinge toename van kredieten die niet meer afgelost worden en er is een risico op prijscorrecties, bijvoorbeeld op de vastgoedmarkten, waarvoor er in de eurozone tekenen van overwaardering zijn.

'De banken moeten zich voorbereiden op een toename van slechte leningen', klinkt het. De ECB noemt de kredietrisico's 'een van de grootste uitdagingen' voor de bankensector en toezichthouders in de komende maanden. De banken zijn de huidige crisis evenwel veel solider ingegaan dan ten tijde van de financiële crisis in 2008/2009, zo stellen de toezichthouders ook vast. 'Begin 2020 waren de banken in de eurozone wezenlijk beter met kapitaal uitgerust en duidelijk beter gewapend tegen een economische neergang dan tijdens de wereldwijde financiële crisis', klinkt het.Toch is volgens de toezichthouders van de ECB 'waakzaamheid geboden'. Er is een risico op een plotselinge toename van kredieten die niet meer afgelost worden en er is een risico op prijscorrecties, bijvoorbeeld op de vastgoedmarkten, waarvoor er in de eurozone tekenen van overwaardering zijn.