De ECB kwam in actie nadat de kaspositie van de bank in korte tijd aanzienlijk verslechterde. De Europese toezichthouder gaf de autoriteiten in Letland daarop de opdracht om alle betalingen van ABLV te blokkeren.

"Dit is een besluit van de Europese Centrale Bank die we hebben aanvaard op basis van instructies van de ECB," zei de Letse toezichthouder Peters Putnins maandagmorgen na een buitengewone vergadering van de toezichthouder.

De Amerikaanse overheid kwam vorige week met zijn bevindingen over witwassen naar buiten. ABLV ontkent de beschuldigingen en zegde zijn medewerking toe aan autoriteiten die de kwestie onderzoeken.

De zaak staat ogenschijnlijk los van een incident van afgelopen weekend. Toen werd de baas van de centrale bank van Letland opgepakt in verband met een onderzoek naar mogelijke corruptie.

De 'Nasdaq Riga', waar ABLV-obligaties worden verhandeld, heeft beslist alle orders te annuleren, luidt het maandag in een verklaring. Vorige week limiteerde VISA Inc. al de transacties van een 9.000-tal klanten van de bank.

De ECB kwam in actie nadat de kaspositie van de bank in korte tijd aanzienlijk verslechterde. De Europese toezichthouder gaf de autoriteiten in Letland daarop de opdracht om alle betalingen van ABLV te blokkeren. "Dit is een besluit van de Europese Centrale Bank die we hebben aanvaard op basis van instructies van de ECB," zei de Letse toezichthouder Peters Putnins maandagmorgen na een buitengewone vergadering van de toezichthouder.De Amerikaanse overheid kwam vorige week met zijn bevindingen over witwassen naar buiten. ABLV ontkent de beschuldigingen en zegde zijn medewerking toe aan autoriteiten die de kwestie onderzoeken. De zaak staat ogenschijnlijk los van een incident van afgelopen weekend. Toen werd de baas van de centrale bank van Letland opgepakt in verband met een onderzoek naar mogelijke corruptie.De 'Nasdaq Riga', waar ABLV-obligaties worden verhandeld, heeft beslist alle orders te annuleren, luidt het maandag in een verklaring. Vorige week limiteerde VISA Inc. al de transacties van een 9.000-tal klanten van de bank.