Volgens Markus Bokelmann, de nieuwe CEO van E.ON Belgium, is daarover nog geen definitieve beslissing genomen.

E.ON kondigde vorig jaar aan dat het de centrale begin volgend jaar wil sluiten. Zo veel mogelijk van de 35 werknemers krijgen een andere functie in de groep. "De fabriek is technisch in orde, maar door de marktomstandigheden in België draait ze niet."

In elk geval gaat E.ON niet investeren in een nieuwe gasgestookte centrale in Vilvoorde, ondanks de plannen van minister van Energie Melchior Wathelet (cdH) om de bouw van zulke fabrieken te subsidiëren. "Er zijn markten waar het interessanter is om te investeren. En je kunt moeilijk aan de belastingbetaler uitleggen dat je nieuwe gascentrales subsidieert, terwijl de bestaande worden gesloten."

In België is E.ON alleen actief op de bedrijvenmarkt. "We herbekijken jaarlijks onze strategie. We monitoren de B2C-markt, maar er zijn geen concrete plannen om ook de particuliere markt op te gaan."

Dat wil niet zeggen dat E.ON stilzit in ons land. Het bedrijf is de bevoorrechte partner voor de bouw van de biomassacentrale die het Antwerpse Havenbedrijf en Solvay willen bouwen, en het is nagenoeg klaar met zijn plannen om kolen te vervangen door biomassa in de centrale in Langerlo.

"De grote vraag in beide gevallen is of er een businesscase van te maken is, want daarvoor zijn we afhankelijk van de ondersteuning door de overheid."

Luc Huysmans

Volgens Markus Bokelmann, de nieuwe CEO van E.ON Belgium, is daarover nog geen definitieve beslissing genomen. E.ON kondigde vorig jaar aan dat het de centrale begin volgend jaar wil sluiten. Zo veel mogelijk van de 35 werknemers krijgen een andere functie in de groep. "De fabriek is technisch in orde, maar door de marktomstandigheden in België draait ze niet." In elk geval gaat E.ON niet investeren in een nieuwe gasgestookte centrale in Vilvoorde, ondanks de plannen van minister van Energie Melchior Wathelet (cdH) om de bouw van zulke fabrieken te subsidiëren. "Er zijn markten waar het interessanter is om te investeren. En je kunt moeilijk aan de belastingbetaler uitleggen dat je nieuwe gascentrales subsidieert, terwijl de bestaande worden gesloten." In België is E.ON alleen actief op de bedrijvenmarkt. "We herbekijken jaarlijks onze strategie. We monitoren de B2C-markt, maar er zijn geen concrete plannen om ook de particuliere markt op te gaan." Dat wil niet zeggen dat E.ON stilzit in ons land. Het bedrijf is de bevoorrechte partner voor de bouw van de biomassacentrale die het Antwerpse Havenbedrijf en Solvay willen bouwen, en het is nagenoeg klaar met zijn plannen om kolen te vervangen door biomassa in de centrale in Langerlo. "De grote vraag in beide gevallen is of er een businesscase van te maken is, want daarvoor zijn we afhankelijk van de ondersteuning door de overheid."Luc Huysmans