Het Duitse reis- en scheepvaartconcern TUI wil fuseren met het Britse TUI Travel, waarin het al een belang heeft van zo'n 54 procent. Dat maakte het bedrijf bekend.

Door de samensmelting, die al een paar jaar boven de markt hangt, ontstaat 's werelds grootste aanbieder van pakketreizen. TUI is daarnaast nog actief in het containertransport via een minderheidsbelang in rederij Hapag-Lloyd, waar het evenwel al een tijdje van af wil.

Volgens president-commissaris Klaus Mangold van TUI zijn met de fusie "aanzienlijke operationele en financiële voordelen" te behalen. Alleen al door het Britse hoofdkantoor te sluiten, kan volgens het bedrijf jaarlijks minstens 45 miljoen euro worden bespaard. Ook belastingvoordelen lopen in de tientallen miljoenen.

Beursgenoteerd

De gecombineerde onderneming blijft beursgenoteerd in zowel het Verenigd Koninkrijk als Duitsland. De hoofdnotering zal die in Londen zijn, hoewel het hoofdkantoor in Hannover staat. De waarde van het bedrijf bedraagt naar schatting 6,5 miljard euro.

Topman Peter Long van TUI Travel stapt over naar het bestuur van het fusiebedrijf, waar hij de leiding zal krijgen samen met de huidige TUI-topman Friedrich Joussen. In februari 2016 wordt Long voorzitter van de raad van commissarissen. (Belga/AVE)

Het Duitse reis- en scheepvaartconcern TUI wil fuseren met het Britse TUI Travel, waarin het al een belang heeft van zo'n 54 procent. Dat maakte het bedrijf bekend.Door de samensmelting, die al een paar jaar boven de markt hangt, ontstaat 's werelds grootste aanbieder van pakketreizen. TUI is daarnaast nog actief in het containertransport via een minderheidsbelang in rederij Hapag-Lloyd, waar het evenwel al een tijdje van af wil. Volgens president-commissaris Klaus Mangold van TUI zijn met de fusie "aanzienlijke operationele en financiële voordelen" te behalen. Alleen al door het Britse hoofdkantoor te sluiten, kan volgens het bedrijf jaarlijks minstens 45 miljoen euro worden bespaard. Ook belastingvoordelen lopen in de tientallen miljoenen. De gecombineerde onderneming blijft beursgenoteerd in zowel het Verenigd Koninkrijk als Duitsland. De hoofdnotering zal die in Londen zijn, hoewel het hoofdkantoor in Hannover staat. De waarde van het bedrijf bedraagt naar schatting 6,5 miljard euro. Topman Peter Long van TUI Travel stapt over naar het bestuur van het fusiebedrijf, waar hij de leiding zal krijgen samen met de huidige TUI-topman Friedrich Joussen. In februari 2016 wordt Long voorzitter van de raad van commissarissen. (Belga/AVE)