De terugval van de Duitse economie komt niet als een verrassing, analisten hielden rekening met een krimp. In het eerste kwartaal kende de Duitse economie - de grootste van Europa - nog een groei met 0,4 procent. Maar handelsconflicten en een zwakkere wereldeconomie spelen de Duitse bedrijven parten.

Positieve impulsen kwamen uit het binnenland: de Duitse huishoudens, bedrijven en de overheid gaven meer uit. Maar de groei van de economie werd geremd door de buitenlandse handel. 'De uitvoer daalde sneller dan de invoer', aldus het Duitse bureau voor statistiek.

De handelsoorlog tussen de VS en China en de onzekerheid rond de brexit hebben gezorgd voor minder vraag naar producten 'made in Germany', zoals auto's en machines.

ING-econoom Carsten Brzeski sprak dinsdag over het definitieve 'einde van een gouden decennium' voor de Duitse economie.

De terugval van de Duitse economie komt niet als een verrassing, analisten hielden rekening met een krimp. In het eerste kwartaal kende de Duitse economie - de grootste van Europa - nog een groei met 0,4 procent. Maar handelsconflicten en een zwakkere wereldeconomie spelen de Duitse bedrijven parten. Positieve impulsen kwamen uit het binnenland: de Duitse huishoudens, bedrijven en de overheid gaven meer uit. Maar de groei van de economie werd geremd door de buitenlandse handel. 'De uitvoer daalde sneller dan de invoer', aldus het Duitse bureau voor statistiek. De handelsoorlog tussen de VS en China en de onzekerheid rond de brexit hebben gezorgd voor minder vraag naar producten 'made in Germany', zoals auto's en machines. ING-econoom Carsten Brzeski sprak dinsdag over het definitieve 'einde van een gouden decennium' voor de Duitse economie.