Het ondernemersvertrouwen, dat elke maand door het Ifo-instituut uit München wordt gepeild, klokt in december af op 109,5 punten, tegenover 109,3 in november. Het Duits ondernemersvertrouwen komt hiermee op het hoogste peil sinds april 2012.

De Ifo-index geldt als de belangrijkste barometer van de Duitse
economie. Belangrijk ook voor de rest van de eurozone, aangezien Duitsland als grootste economie van de eurozone een voortrekkersrol speelt. De Ifo-index wordt maandelijks berekend op basis van een rondvraag bij ongeveer 7.000 ondernemingen.

Uit recente prognoses van de Bundesbank blijkt dat het Duitse bruto binnenlands product (bbp) de komende maanden fors zal toenemen na een slappe prestatie in het begin van het vierde kwartaal .

Volgens Christian Schulz, econoom bij Berenberg Bank in Londen, wijst de Ifo-index op een versnelling van de investeringen. "Een toenemende binnenlandse vraag moet de andere landen uit de eurozone in staat stellen hun exportgerichte strategieën succesvol voort te zetten", aldus Schulz. (Bloomberg/BO)

Het ondernemersvertrouwen, dat elke maand door het Ifo-instituut uit München wordt gepeild, klokt in december af op 109,5 punten, tegenover 109,3 in november. Het Duits ondernemersvertrouwen komt hiermee op het hoogste peil sinds april 2012. De Ifo-index geldt als de belangrijkste barometer van de Duitse economie. Belangrijk ook voor de rest van de eurozone, aangezien Duitsland als grootste economie van de eurozone een voortrekkersrol speelt. De Ifo-index wordt maandelijks berekend op basis van een rondvraag bij ongeveer 7.000 ondernemingen.Uit recente prognoses van de Bundesbank blijkt dat het Duitse bruto binnenlands product (bbp) de komende maanden fors zal toenemen na een slappe prestatie in het begin van het vierde kwartaal . Volgens Christian Schulz, econoom bij Berenberg Bank in Londen, wijst de Ifo-index op een versnelling van de investeringen. "Een toenemende binnenlandse vraag moet de andere landen uit de eurozone in staat stellen hun exportgerichte strategieën succesvol voort te zetten", aldus Schulz. (Bloomberg/BO)