De zogenoemde Ifo-index klokte in maart af op 110,7 punten tegenover 111,3 punten een maand eerder. De gemiddelde analistenprognose van het persagentschap Reuters bedroeg 111 punten .

Crisis in Oekraïne

Het is voor het eerst in vijf maanden dat de Duitse CEO de economische vooruitzichten somberder inschat dan de maand ervoor. Die terugval heeft te maken met de explosieve situatie in en rond de Krim. Duitse bedrijfsleiders vrezen namelijk dat een patstelling met Rusland en extra sancties als gevolg van de Russische houding tegenover Oekraïne hen - en met uitbreiding de Duitse economie - pijn zullen doen op een belangrijke markt .

"De dip in maart wijst erop dat de crisis in en rond Oekraïne aan het ondernemersvertrouwen begint te vreten", aldus David Brown van New View Economics . "Het economisch herstel van Duitsland komt in gevaar naarmate de crisis zich verdiept, " voegt hij eraan toe.

Waarschuwingen

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde de Russische president Poetin maandag al voor economische sancties als Rusland zijn pogingen om Oekraïne te destabiliseren verder doorzet.

Dat Duitsland in belangrijke mate afhankelijk is van Rusland blijkt onder meer uit het feit dat een derde van zijn gas- en olievoorraad uit Rusland komt. Bovendien zijn 6.000 Duitse bedrijven actief in het land van president Poetin, waardoor verscheidene bedrijfsverenigingen en beroepsorganisaties er al hebben voor gewaarschuwd dat een escalatie van de crisis zou leiden tot een 'rampzalig' verlies voor de Duitse bedrijven.

Ifo-voorzitter Werner Sinn houdt er alvast de moed in door erop te wijzen dat de deelindicator die het huidige bedrijfsklimaat peilt positief blijft in maart.

Het ondernemersvertrouwen in Duitsland wordt door het Institut für Wirtschaftsforschung (Ifo) gemeten op basis van een rondvraag bij 7.000 ondernemers uit uiteenlopende sectoren.

Vorige week liet een andere indicator - de ZEW-index van het gelijknamige instituut uit Mannheim - al zien dat het vertrouwen van de Duitse beleggers en investeerders een knauw kreeg als gevolg van de onrust in en rond Oekraïne. (Reuters/BO)

De zogenoemde Ifo-index klokte in maart af op 110,7 punten tegenover 111,3 punten een maand eerder. De gemiddelde analistenprognose van het persagentschap Reuters bedroeg 111 punten .Crisis in OekraïneHet is voor het eerst in vijf maanden dat de Duitse CEO de economische vooruitzichten somberder inschat dan de maand ervoor. Die terugval heeft te maken met de explosieve situatie in en rond de Krim. Duitse bedrijfsleiders vrezen namelijk dat een patstelling met Rusland en extra sancties als gevolg van de Russische houding tegenover Oekraïne hen - en met uitbreiding de Duitse economie - pijn zullen doen op een belangrijke markt . "De dip in maart wijst erop dat de crisis in en rond Oekraïne aan het ondernemersvertrouwen begint te vreten", aldus David Brown van New View Economics . "Het economisch herstel van Duitsland komt in gevaar naarmate de crisis zich verdiept, " voegt hij eraan toe.WaarschuwingenDe Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde de Russische president Poetin maandag al voor economische sancties als Rusland zijn pogingen om Oekraïne te destabiliseren verder doorzet.Dat Duitsland in belangrijke mate afhankelijk is van Rusland blijkt onder meer uit het feit dat een derde van zijn gas- en olievoorraad uit Rusland komt. Bovendien zijn 6.000 Duitse bedrijven actief in het land van president Poetin, waardoor verscheidene bedrijfsverenigingen en beroepsorganisaties er al hebben voor gewaarschuwd dat een escalatie van de crisis zou leiden tot een 'rampzalig' verlies voor de Duitse bedrijven. Ifo-voorzitter Werner Sinn houdt er alvast de moed in door erop te wijzen dat de deelindicator die het huidige bedrijfsklimaat peilt positief blijft in maart. Het ondernemersvertrouwen in Duitsland wordt door het Institut für Wirtschaftsforschung (Ifo) gemeten op basis van een rondvraag bij 7.000 ondernemers uit uiteenlopende sectoren. Vorige week liet een andere indicator - de ZEW-index van het gelijknamige instituut uit Mannheim - al zien dat het vertrouwen van de Duitse beleggers en investeerders een knauw kreeg als gevolg van de onrust in en rond Oekraïne. (Reuters/BO)