Op 1 januari 2016 telde België 13.901 voertuigen aangedreven door elektriciteit, aardgas of waterstof. Bijna drie kwart (72%) daarvan is ingeschreven in Vlaanderen, tegenover 15,1 procent in Wallonië en 11,9 in Brussel. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Elektrische wagens in de lift

In 80 procent van de gevallen gaat het om elektrische wagens en "plug-in hybrides", en de meerderheid van de groene wagens zijn personenwagens (65%). Drie kwart van alle groene voertuigen (73%) zijn leasewagens of bedrijfswagens, slechts een kwart staat op naam van een particulier.

Momenteel maken voertuigen op elektriciteit, aardgas en waterstof nog slechts 0,2 pct uit van het Belgische wagenpark. "Dat heeft onder meer te maken met ons erg voorzichtige fiscale beleid", zegt Joeri de Ridder, voorzitter van Avere, de Europese belangenvereniging voor elektrische wagens. "Prioritair is dat we groene wagens goedkoper moeten krijgen. We zouden de meer vervuilende wagens zwaarder kunnen belasten en propere voertuigen vrijstellen."

Uit de berekening van de 'total cost of ownership' door TCOPlus bleek al dat het voor bedrijven financieel voordelig om elektrische en CNG-bedrijfsvoertuigen te leasen in plaats van een gewone wagen. Ook voor de werknemer zijn groene wagens veel fiscaal veel interessanter. Zij moeten minder belastingen op 'voordelen van alle aard'. (Belga/NS)

Op 1 januari 2016 telde België 13.901 voertuigen aangedreven door elektriciteit, aardgas of waterstof. Bijna drie kwart (72%) daarvan is ingeschreven in Vlaanderen, tegenover 15,1 procent in Wallonië en 11,9 in Brussel. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. In 80 procent van de gevallen gaat het om elektrische wagens en "plug-in hybrides", en de meerderheid van de groene wagens zijn personenwagens (65%). Drie kwart van alle groene voertuigen (73%) zijn leasewagens of bedrijfswagens, slechts een kwart staat op naam van een particulier. Momenteel maken voertuigen op elektriciteit, aardgas en waterstof nog slechts 0,2 pct uit van het Belgische wagenpark. "Dat heeft onder meer te maken met ons erg voorzichtige fiscale beleid", zegt Joeri de Ridder, voorzitter van Avere, de Europese belangenvereniging voor elektrische wagens. "Prioritair is dat we groene wagens goedkoper moeten krijgen. We zouden de meer vervuilende wagens zwaarder kunnen belasten en propere voertuigen vrijstellen." Uit de berekening van de 'total cost of ownership' door TCOPlus bleek al dat het voor bedrijven financieel voordelig om elektrische en CNG-bedrijfsvoertuigen te leasen in plaats van een gewone wagen. Ook voor de werknemer zijn groene wagens veel fiscaal veel interessanter. Zij moeten minder belastingen op 'voordelen van alle aard'. (Belga/NS)