Voor de 52ste kamer van de correctionele rechtbank is maandag het proces herbegonnen over de corruptiepraktijken bij de Regie der Gebouwen. Drie controleurs bij de Regie erkenden tegenover de rechtbank dat ze van verschillende aannemers commissielonen hadden ontvangen, ook al hadden ze zelf meestal geen zeg in de keuze van de aannemers die werken mochten uitvoeren.

Controleur V. was bij de Regie onder meer verantwoordelijk voor elektriciteitswerken in het koninklijk paleis. "De lijst met aannemers was beperkt", zei de man. "Enerzijds waren een aantal aannemers niet welkom in het paleis, anderzijds hebben we daar jarenlang aan de camerabeveiliging en het alarmsysteem gewerkt. Daarvoor richtten we ons al snel op een beperkt aantal gespecialiseerde firma's. De werken in het paleis moesten echter vaak onderbroken worden. Ik liet dan toe dat de aannemers extra uren aanrekenden als vergoeding voor die verloren tijd. Daarvoor heb ik enkele malen een geldsom ontvangen."

Begonnen zonder aanbestedingen

Zijn collega T. was dan weer verantwoordelijk voor het Paleis van Schone Kunsten. "De meeste werken daar waren grote restauratiewerken maar daar werd vaak geen planning op voorhand voor opgemaakt", zei de man. "Het gebeurde regelmatig dat de directeur van het Paleis dringende restauratiewerken aanvroeg en liet uitvoeren, waardoor de aannemers al aan de slag gingen nog voor er aanbestedingen of offerte-aanvragen waren uitgeschreven. Af en toe kreeg ik een bedrag van een aannemer, vermoedelijk met de bedoeling dat ze in de toekomst nog werken zouden mogen uitvoeren."

'Ik had niet de indruk dat er gesjoemeld werd'

De derde gehoorde controleur, M., had dan weer de Brusselse gevangenissen onder zijn bevoegdheid. Ook daar werd gewerkt met een vaste lijst van aannemers, waarover de man geen inspraak had. "Ik voerde enkel controles uit, " verklaarde M., "maar ik had niet de indruk dat er gesjoemeld werd."

(belga/SD)

Controleur V. was bij de Regie onder meer verantwoordelijk voor elektriciteitswerken in het koninklijk paleis. "De lijst met aannemers was beperkt", zei de man. "Enerzijds waren een aantal aannemers niet welkom in het paleis, anderzijds hebben we daar jarenlang aan de camerabeveiliging en het alarmsysteem gewerkt. Daarvoor richtten we ons al snel op een beperkt aantal gespecialiseerde firma's. De werken in het paleis moesten echter vaak onderbroken worden. Ik liet dan toe dat de aannemers extra uren aanrekenden als vergoeding voor die verloren tijd. Daarvoor heb ik enkele malen een geldsom ontvangen." Zijn collega T. was dan weer verantwoordelijk voor het Paleis van Schone Kunsten. "De meeste werken daar waren grote restauratiewerken maar daar werd vaak geen planning op voorhand voor opgemaakt", zei de man. "Het gebeurde regelmatig dat de directeur van het Paleis dringende restauratiewerken aanvroeg en liet uitvoeren, waardoor de aannemers al aan de slag gingen nog voor er aanbestedingen of offerte-aanvragen waren uitgeschreven. Af en toe kreeg ik een bedrag van een aannemer, vermoedelijk met de bedoeling dat ze in de toekomst nog werken zouden mogen uitvoeren." De derde gehoorde controleur, M., had dan weer de Brusselse gevangenissen onder zijn bevoegdheid. Ook daar werd gewerkt met een vaste lijst van aannemers, waarover de man geen inspraak had. "Ik voerde enkel controles uit, " verklaarde M., "maar ik had niet de indruk dat er gesjoemeld werd."(belga/SD)