De Colombiaanse familie Santo Domingo is allerminst tevreden met de gang van zaken bij AB InBev, 's werelds grootste brouwer. In oktober 2016 ruilde een van de machtigste en rijkste Colombiaanse families haar belang in SABMiller voor nieuwe aandelen van AB InBev. Maar wat een droomhuwelijk moest worden, werd een kater van jewelste door de fors gedaalde aandelenkoers van AB InBev.

De Belgische families achter AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, stoppen almaar meer geld in alle geledingen van onze economie. Hun fortuin zit zowat overal: van het brood van Le Pain Quotidien, over de ketchup van Heinz tot het woon-zorgcentrum in uw buurt. De investeringen gebeuren via discrete megaholdings, die duizenden miljoenen euro's beheren. Bier is al lang niet meer de enige pijler van het succes van die extreem zwijgzame families.

Jean-Marie Laurent Josi is een van de discreetste financiers van het land. Niet verwonderlijk, als vertrouweling van de AB InBev-familie De Spoelberch. Zijn parcours als CEO van de investeringsholding Cobepa is indrukwekkend. "In zestien jaar is de waarde van het aandeel gestegen met een factor 5,5. Het is altijd oppassen. Maar we moeten ons niet schamen", zegt Laurent Josi in een zeldzaam interview.

Het investeringsfonds Cobepa, met als meerderheidsaandeelhouder de AB InBev-familie De Spoelberch, stapt uit de Franse kinderdagverblijfketen Babilou. Dat meldt CEO Jean-Marie Laurent Josi in een gesprek met Trends.