In september viel er een dode in een ziekenhuis in Duitsland door een ransomware-aanval. Dat was nog maar eens een herinnering aan het belang van cyberbeveiliging. Tom Van de Wiele, principal security consultant bij het Finse cyberbeveiligingsbedrijf F-Secure, stelt dat onze digitale wereld een extra groot doelwit blijkt in coronatijden.

De structuur van organisaties is gewijzigd. De opmars van werken in de cloud en thuiskantoren houdt nieuwe beveiligingsuitdagingen in. Een goede securitypartner wapent u tegen de impact van een cyberaanval.

Phishing, malware, ransomware, CEO-fraude: hackers lanceren almaar gewiekstere aanvallen op ondernemingen en thuiswerkers. Er zijn ook steeds meer verzekeringen die de schade door cyberaanvallen dekken. Hoe werkt zo'n verzekering? Voor wie is ze bedoeld? En wat kunnen bedrijven doen om cyberrisico's te beperken?

De start-up Firmalyzer was begin dit jaar helemaal klaar om zijn product te testen in grote bedrijven, toen het coronavirus het land lamlegde. "We kwamen op het idee onze software te integreren in producten die de bedrijven al gebruiken", zegt CEO Zahra Khani.

De 24-jarige Arnout Van de Meulebroucke kreeg begin juni zijn ontslagbrief bij Bringme, maar dat is verre van een drama. Van CEO Jo Vandebergh krijgt hij een investering van 1 miljoen euro mee om zijn cybersecurity-starter Phished uit te bouwen.

De dagenlange panne bij Picanol is een klassiek voorbeeld van hoe driest hackers hun doelwitten gijzelen met ransomware. Een goede beveiliging en training van het personeel zijn niet genoeg, bouw voldoende veiligheidsschotten in, zeggen experts. "Het lot van je bedrijf mag niet afhangen van een verstrooide werknemer of van een niet-geüpdatete computer."