Dominique Leroy stapt op als CEO van Proximus en gaat naar KPN

Dominique Leroy (CEO Proximus)

Proximus moet op zoek naar een nieuwe CEO. Dominique Leroy vertrekt op 1 december naar KPN in Nederland. Dat blijkt uit mededelingen van beide telecombedrijven.

Het vertrek is opvallend, want bij Proximus lopen moeilijke onderhandelingen over een herstructurering.

Proximus maakte na de sluiting van de beurs bekend dat Leroy het bedrijf verlaat, ‘omdat haar een nieuwe opportuniteit in het buitenland werd aangeboden’, en dit ondanks de unanieme bereidheid van de raad van bestuur om haar mandaat als CEO te vernieuwen.

Nog geen minuut later blijkt dat buitenland niet zo ver te liggen. Leroy trekt naar Nederland, waar ze op 1 december CEO wordt van telecombedrijf KPN. Ze volgt er Maximo Ibarra op, die er vertrekt.

De procedure om een opvolger te vinden voor Leroy wordt volgende week in gang gezet.

Buitenland

De raad van bestuur van Proximus had liever gehad dat Leroy langer CEO was gebleven. Dat zegt voorzitter van de raad van bestuur Stefaan De Clerck.

In juli had Leroy volgens De Clerck nog aan de raad van bestuur gezegd dat ze zou nadenken over haar toekomst. ‘Deze week is alles dan in een stroomversnelling gekomen’, zegt hij. ‘Ze heeft altijd gezegd dat ze nog in het buitenland wilde werken.’

Bij KPN wordt Leroy niet geconfronteerd met het loonplatform dat de Belgische overheid invoerde voor de top van Proximus. De Clerck ziet geen rechtstreeks verband. ‘We weten dat het een heikel punt is, maar ik durf niet zeggen dat het de oorzaak is.’

Leroy verlaat Proximus op een moment dat moeilijke onderhandelingen lopen over een herstructurering. ‘Ze blijft tot 1 december. Het is mijn vraag geweest dat ze dossiers zo maximaal mogelijk zou afronden. Het kan nog’, aldus De Clerck.

Lof

Ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) prijst Dominique Leroy voor de ‘nieuwe commerciële dynamiek’ waar ze bij Proximus voor heeft gezorgd en omdat ze het bedrijf op weg naar een digitale toekomst heeft gezet. Dat zegt hij in een reactie.

‘Het is nu aan de Raad van Bestuur om in alle onafhankelijkheid de juiste persoon te zoeken om Proximus verder voor te bereiden op de toekomst’, aldus nog de minister, die Leroy bedankt voor haar werk de voorbije jaren.

Hoger loon

Leroy is sinds 2014 CEO bij Proximus, waar ze sinds 2011 aan de slag is. Daarvoor werkte ze 24 jaar voor Unilever. Duco Sickinghe, voorzitter van KPN en in België vooral bekend als voormalig topman van Telenet, roemt alvast haar ‘sterke strategische, operationele en communicatieve’ vaardigheden.

Leroy zelf zegt in het persbericht van KPN erg blij te zijn de nieuwe CEO van KPN te worden.

Ze zal er een basissalaris van 935.000 euro krijgen, aangevuld met bonussen. Dat is een pak meer dan de 523.000 euro die ze vorig jaar bij Proximus kreeg als basisloon. Leroy verlaat België zonder vertrekvergoeding.

Met bonussen erbij kwam Leroy vorig jaar aan 940.546 euro bij Proximus. Dat is relatief weinig in vergelijking met andere telecombedrijven, omdat de regering als hoofdaandeelhouder een loonplafond instelde. Haar voorganger bij KPN, Maximo Ibarra, verdiende vorig jaar inclusief bonus bijna 1,5 miljoen euro.

In het contract van Leroy staat een clausule die haar gedurende twaalf maanden na het verlaten van de groep verbiedt te werken voor een concurrent van Proximus in België en in landen waar het bedrijf ten minste 5 procent van zijn omzet genereert. Het vertrek naar KPN valt niet onder de toepassing van die clausule.

Vakbonden wijzen op fusiegeruchten

Het vertrek van Leroy stuit bij de vakbonden op onbegrip. ‘Zij verrast ons. Hoe moeten we nu verder?’, vraagt ACV-vakbondsman Ben Coremans zich af. ‘We zitten met meer vragen dan antwoorden. Is het nu het moment om zo’n beslissing te nemen? Zij heeft een plan gelanceerd, dat ze voorstelde als toekomstgericht, en nu vertrekt ze zelf. Dat vinden we raar. Ze gaat zich niet vol kunnen gooien op het overleg. Ze heeft al aangekondigd dat ze vertrekt, dan ben je in je hoofd al met andere dingen bezig.’

Ook ACOD-vakbondsman Bart Neyens verwacht dat de onderhandelingen nu ‘op een laag pitje’ zullen komen te staan. ‘Het zou raar zijn mocht ze haar transformatieplan nu nog snel willen afronden, terwijl ze niet weet wat de bedoelingen van haar opvolger zullen zijn’. Voor Neyens is het vertek van Leroy overigens geen complete verrassing. ‘Haar mandaat loopt af en het was duidelijk dat ze aanbiedingen had.’

Zowel Neyens als Coremans stelt zich ook vragen bij het feit dat Leroy de overstap maakt naar het Nederlandse telecombedrijf KPN. ‘Je zou verwachten dat dat onder een concurrentiebeding zou vallen’, zeggen ze beiden. ‘Ik hoop dat de raad van bestuur haar verantwoordelijkheid op dat vlak neemt’, zegt Neyens voorts.

Hij wijst er ook op dat al meer dan tien jaar fusiegeruchten over KPN en Proximus de ronde doen. ‘Zij gaat daar nu aan de slag met heel veel voorkennis van Proximus en wij zien een fusie absoluut niet zitten.’

Partner Content