"De raad van bestuur van de groep Orpea heeft op een bijeenkomst op 30 januari 2022 besloten om een einde te maken aan de functie van directeur-generaal van Yves Le Masne", zo kondigde Orpea aan. Philippe Charpier, voorzitter van de raad van bestuur sinds maart 2017, neemt met onmiddellijke ingang zijn taken over en moet garanderen dat "de beste praktijken worden toegepast in het hele bedrijf".

Hij moet ook licht werpen op de aantijgingen. Daarvoor kan hij beroep doen op het werk van twee onafhankelijke kabinetten die de raad van bestuur zal aanstellen. In het boek "Les fossoyeurs" van journalist Victor Castanet, dat eerder deze week werd gepubliceerd, is sprake van rantsoenering, ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen. Nochtans moeten de bewoners veel geld betalen voor hun verblijf. De wantoestanden zouden het gevolg zijn van de zoektocht naar rendement door de groep.

Orpea betwistte de aantijgingen. Het voorkwam niet dat het aandeel van de rusthuisuitbater een duik nam op de beurs van Parijs. De onthullingen lokten ook heel wat verontwaardigde reacties uit syndicale en politieke middens uit. Orpea heeft een netwerk van meer dan duizend vestigingen met 116.514 bedden. De beursgenoteerde groep beheert ook negentien vestigingen in Wallonië.

Orpea België stuurde de bewoners en families al een brief waarin de berichtgeving in Frankrijk wordt betreurd en wordt beklemtoond dat de groep de beschuldigingen formeel ontkent. Na de publicatie van het boek zijn ook in Waalse vestigingen al inspecties uitgevoerd.

"De raad van bestuur van de groep Orpea heeft op een bijeenkomst op 30 januari 2022 besloten om een einde te maken aan de functie van directeur-generaal van Yves Le Masne", zo kondigde Orpea aan. Philippe Charpier, voorzitter van de raad van bestuur sinds maart 2017, neemt met onmiddellijke ingang zijn taken over en moet garanderen dat "de beste praktijken worden toegepast in het hele bedrijf". Hij moet ook licht werpen op de aantijgingen. Daarvoor kan hij beroep doen op het werk van twee onafhankelijke kabinetten die de raad van bestuur zal aanstellen. In het boek "Les fossoyeurs" van journalist Victor Castanet, dat eerder deze week werd gepubliceerd, is sprake van rantsoenering, ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen. Nochtans moeten de bewoners veel geld betalen voor hun verblijf. De wantoestanden zouden het gevolg zijn van de zoektocht naar rendement door de groep. Orpea betwistte de aantijgingen. Het voorkwam niet dat het aandeel van de rusthuisuitbater een duik nam op de beurs van Parijs. De onthullingen lokten ook heel wat verontwaardigde reacties uit syndicale en politieke middens uit. Orpea heeft een netwerk van meer dan duizend vestigingen met 116.514 bedden. De beursgenoteerde groep beheert ook negentien vestigingen in Wallonië. Orpea België stuurde de bewoners en families al een brief waarin de berichtgeving in Frankrijk wordt betreurd en wordt beklemtoond dat de groep de beschuldigingen formeel ontkent. Na de publicatie van het boek zijn ook in Waalse vestigingen al inspecties uitgevoerd.