D'Ieteren schorste in de loop van het derde kwartaal een tijdlang de commercialisering op van VW-modellen die mogelijk betrokken waren bij de problemen (zowel inzake dieselmotoren die uitgerust zijn met sjoemelsoftware als CO2-onregelmatigheden). "Het verlies aan bestellingen als gevolg van deze opschortingen wordt op 1.260 eenheden geraamd (ongeveer 1 procent van de jaarlijkse verkopen)", schrijft D'Ieteren in een trading update die de groep publiceerde naar aanleiding van een investeerdersdag in Londen. De impact ervan op de autoverkoop wordt begin 2016 verwacht.

Doordat er tussen het moment van bestelling en de levering algauw enkele weken zitten, "zullen de verkopen van D'Ieteren Auto in het begin van 2016 negatief beïnvloed worden" door die opschorting, klinkt het nog. Het bedrijf wijst tegelijkertijd op het Autosalon in januari en op de lancering van een reeks nieuwe modellen, "die gunstig zouden moeten zijn voor de bestellingen".

Prognose blijft behouden

"Emissiongate" heeft dit jaar wel al gevolgen voor de cijfers. Er is sprake van een impact van 8 miljoen euro op het courante bedrijfsresultaat van D'Ieteren Auto. Dat bedrag heeft te maken met onder meer compensaties en bonussen voor dealers. Daarnaast boekt de groep 11 miljoen euro uitzonderlijke kosten. "Het gaat om provisies voor zaken, zoals logistieke kosten en verzendkosten, verbonden aan de terugroepacties" die volgend jaar zullen plaatsvinden, verduidelijkt een woordvoerster van D'Ieteren.

De prognose voor het boekjaar 2015 blijft wel behouden: een stijging met 20 tot 25 procent van het courante resultaat voor belastingen, groepsaandeel. "Zowel D'Ieteren Auto - ondanks de "Emissiongate" - als Belron zou een solide verbetering moeten laten optekenen", zo staat in de trading update. Belron is de voertuigbeglazingsdochter, vooral bekend van het merk Carglass.

Eind oktober stonden de verkopen van D'Ieteren Auto 6,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar; bij Belron was dat 11,7 procent.

D'Ieteren herhaalt dat in België ongeveer 320.000 voertuigen die zijn uitgerust met een EA189-dieselmotor met sjoemelsoftware, zullen worden teruggeroepen. "De groep Volkswagen heeft verzekerd te zullen instaan voor de kosten die voortvloeien uit de interventies die vereist zijn om de problemen op te lossen", klinkt het. Voor de onregelmatigheden met betrekking tot CO2-emissie is geen technische tussenkomst nodig. (Belga/NS)

D'Ieteren schorste in de loop van het derde kwartaal een tijdlang de commercialisering op van VW-modellen die mogelijk betrokken waren bij de problemen (zowel inzake dieselmotoren die uitgerust zijn met sjoemelsoftware als CO2-onregelmatigheden). "Het verlies aan bestellingen als gevolg van deze opschortingen wordt op 1.260 eenheden geraamd (ongeveer 1 procent van de jaarlijkse verkopen)", schrijft D'Ieteren in een trading update die de groep publiceerde naar aanleiding van een investeerdersdag in Londen. De impact ervan op de autoverkoop wordt begin 2016 verwacht. Doordat er tussen het moment van bestelling en de levering algauw enkele weken zitten, "zullen de verkopen van D'Ieteren Auto in het begin van 2016 negatief beïnvloed worden" door die opschorting, klinkt het nog. Het bedrijf wijst tegelijkertijd op het Autosalon in januari en op de lancering van een reeks nieuwe modellen, "die gunstig zouden moeten zijn voor de bestellingen". "Emissiongate" heeft dit jaar wel al gevolgen voor de cijfers. Er is sprake van een impact van 8 miljoen euro op het courante bedrijfsresultaat van D'Ieteren Auto. Dat bedrag heeft te maken met onder meer compensaties en bonussen voor dealers. Daarnaast boekt de groep 11 miljoen euro uitzonderlijke kosten. "Het gaat om provisies voor zaken, zoals logistieke kosten en verzendkosten, verbonden aan de terugroepacties" die volgend jaar zullen plaatsvinden, verduidelijkt een woordvoerster van D'Ieteren. De prognose voor het boekjaar 2015 blijft wel behouden: een stijging met 20 tot 25 procent van het courante resultaat voor belastingen, groepsaandeel. "Zowel D'Ieteren Auto - ondanks de "Emissiongate" - als Belron zou een solide verbetering moeten laten optekenen", zo staat in de trading update. Belron is de voertuigbeglazingsdochter, vooral bekend van het merk Carglass. Eind oktober stonden de verkopen van D'Ieteren Auto 6,9 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar; bij Belron was dat 11,7 procent. D'Ieteren herhaalt dat in België ongeveer 320.000 voertuigen die zijn uitgerust met een EA189-dieselmotor met sjoemelsoftware, zullen worden teruggeroepen. "De groep Volkswagen heeft verzekerd te zullen instaan voor de kosten die voortvloeien uit de interventies die vereist zijn om de problemen op te lossen", klinkt het. Voor de onregelmatigheden met betrekking tot CO2-emissie is geen technische tussenkomst nodig. (Belga/NS)