Volgens De Standaard is Dexia enkel bereid om een beperkte vergoeding van 0,05 procent te betalen op de 90 miljard euro staatsgaranties die het van België, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg kreeg. Ons land neemt 60,5 procent van de garanties voor zijn rekening. In verhouding tot de 54,5 miljard euro die België waarborgt, zou het voorstel van Dexia neerkomen op een vergoeding van maximaal 27 miljoen euro per jaar.

Dexia-topman Pierre Mariani had al laten verstaan dat de restbank geen grote vergoeding kan betalen. Eerder was er nog sprake van warrants die zouden kunnen worden omgeruild tegen aandelen, maar dat idee lijkt intussen opgeborgen. De vergoeding voor de staatsgarantie van 90 miljard euro die Dexia nu voorstelt, ligt tienmaal lager dan bij de garantieregeling in 2008 het geval was.

Dat de Belgische overheid tienmaal minder zou ontvangen dan het bedrag waarop ons land gerekend had, betekent slecht nieuws voor de begroting. De garantie voor Dexia stemt namelijk overeen met niet minder dan 15 procent van het Belgische bbp.

De woordvoerder van minister van Financiën Steven Vanackere verklaarde woensdag nog dat het voorstel dat Dexia heeft ingediend bij de Europese Commissie "de basis vormt voor verdere onderhandelingen". (Belga/BO)

Volgens De Standaard is Dexia enkel bereid om een beperkte vergoeding van 0,05 procent te betalen op de 90 miljard euro staatsgaranties die het van België, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg kreeg. Ons land neemt 60,5 procent van de garanties voor zijn rekening. In verhouding tot de 54,5 miljard euro die België waarborgt, zou het voorstel van Dexia neerkomen op een vergoeding van maximaal 27 miljoen euro per jaar. Dexia-topman Pierre Mariani had al laten verstaan dat de restbank geen grote vergoeding kan betalen. Eerder was er nog sprake van warrants die zouden kunnen worden omgeruild tegen aandelen, maar dat idee lijkt intussen opgeborgen. De vergoeding voor de staatsgarantie van 90 miljard euro die Dexia nu voorstelt, ligt tienmaal lager dan bij de garantieregeling in 2008 het geval was. Dat de Belgische overheid tienmaal minder zou ontvangen dan het bedrag waarop ons land gerekend had, betekent slecht nieuws voor de begroting. De garantie voor Dexia stemt namelijk overeen met niet minder dan 15 procent van het Belgische bbp. De woordvoerder van minister van Financiën Steven Vanackere verklaarde woensdag nog dat het voorstel dat Dexia heeft ingediend bij de Europese Commissie "de basis vormt voor verdere onderhandelingen". (Belga/BO)