"Het is positief dat er na al het getreuzel eindelijk een doorbraak is, maar we wachten toch af wat de impact zal zijn van het hervormingsplan," verklaarde Luc Soete van de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK in een reactie op de aangekondigde afslanking van Dexia.

Door het akkoord met Europa ziet de directie zich genoodzaakt om met een derde in te krimpen tegen 2014, als compensatie voor de staatssteun die Dexia kreeg. Het komt er daarbij op neer dat Dexia 35 procent van zijn balans moet afstoten, voor 2009 en 2010 geen cashdividenden mag uitkeren, en onder meer dochter Dexia Bank Slovensko moet verkopen.

De christelijke bond heeft wel kritiek over de communicatie rond de hervorming. "Wij moesten het vrijdagavond doen met de perstekst, terwijl het nieuws al lang in de pers was toen. De directie had op zijn minst eerst de vakbonden kunnen verwittigen," verduidelijkt Soete.

Ook de socialistische BBTK reageert voorzichtig. "Er zitten
positieve en negatieve zaken in het plan," vindt Pia Desmet. "Voor de bond is het nu vooral belangrijk dat de directie de garantie geeft dat er geen ontslagen meer komen." Volgens Desmet wordt daar deze week verder over onderhandeld.

Maandag om 16u volgt een bijzondere ondernemingsraad over het afslankingsplan.

"Het is positief dat er na al het getreuzel eindelijk een doorbraak is, maar we wachten toch af wat de impact zal zijn van het hervormingsplan," verklaarde Luc Soete van de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK in een reactie op de aangekondigde afslanking van Dexia. Door het akkoord met Europa ziet de directie zich genoodzaakt om met een derde in te krimpen tegen 2014, als compensatie voor de staatssteun die Dexia kreeg. Het komt er daarbij op neer dat Dexia 35 procent van zijn balans moet afstoten, voor 2009 en 2010 geen cashdividenden mag uitkeren, en onder meer dochter Dexia Bank Slovensko moet verkopen.De christelijke bond heeft wel kritiek over de communicatie rond de hervorming. "Wij moesten het vrijdagavond doen met de perstekst, terwijl het nieuws al lang in de pers was toen. De directie had op zijn minst eerst de vakbonden kunnen verwittigen," verduidelijkt Soete.Ook de socialistische BBTK reageert voorzichtig. "Er zitten positieve en negatieve zaken in het plan," vindt Pia Desmet. "Voor de bond is het nu vooral belangrijk dat de directie de garantie geeft dat er geen ontslagen meer komen." Volgens Desmet wordt daar deze week verder over onderhandeld.Maandag om 16u volgt een bijzondere ondernemingsraad over het afslankingsplan.