De restbank Dexia heeft een schadeloosstellingsgarantie toegekend aan de leden van haar directiecomité. Die garantie is bedoeld "om bekwame managers aan te trekken en in dienst te houden." Dat bericht De Tijd vrijdag op zijn website op basis van het jaarverslag van Dexia.

De beslissing over het toekennen van de garantie, die inging op 1 januari 2014, dateert van vorig jaar, maar raakte volgens de krant eerder niet bekend. De garantie betekent dat Dexia zich ertoe verbindt de directie "te vrijwaren tegen alle schadelijke gevolgen in verband met hun mandaat."

Delicate opdracht directie

Een dergelijke waarborg bestaat ook bij andere bedrijven, maar ligt volgens De Tijd gevoeliger bij Dexia, omdat de leiding van de restbank voor de delicate opdracht staat om de instelling te laten uitdoven zonder dat dat ons land of Frankrijk extra belastinggeld kost. Een goed jaar geleden ontstond al felle commotie toen bleek dat drie nieuwe leden van het directiecomité hun promotie gepaard zagen gaan met een hoger loon. Dexia diende uiteindelijk in te binden.

De restbank wijst er wel op dat de verbintenis "uiteraard" zou worden beperkt tot wat door de wet of de reglementering is toegestaan. Zo worden bijvoorbeeld fraude en eventuele boetes bij strafrechtelijke veroordelingen niet gedekt. (Belga/NS)

De restbank Dexia heeft een schadeloosstellingsgarantie toegekend aan de leden van haar directiecomité. Die garantie is bedoeld "om bekwame managers aan te trekken en in dienst te houden." Dat bericht De Tijd vrijdag op zijn website op basis van het jaarverslag van Dexia. De beslissing over het toekennen van de garantie, die inging op 1 januari 2014, dateert van vorig jaar, maar raakte volgens de krant eerder niet bekend. De garantie betekent dat Dexia zich ertoe verbindt de directie "te vrijwaren tegen alle schadelijke gevolgen in verband met hun mandaat."Een dergelijke waarborg bestaat ook bij andere bedrijven, maar ligt volgens De Tijd gevoeliger bij Dexia, omdat de leiding van de restbank voor de delicate opdracht staat om de instelling te laten uitdoven zonder dat dat ons land of Frankrijk extra belastinggeld kost. Een goed jaar geleden ontstond al felle commotie toen bleek dat drie nieuwe leden van het directiecomité hun promotie gepaard zagen gaan met een hoger loon. Dexia diende uiteindelijk in te binden.De restbank wijst er wel op dat de verbintenis "uiteraard" zou worden beperkt tot wat door de wet of de reglementering is toegestaan. Zo worden bijvoorbeeld fraude en eventuele boetes bij strafrechtelijke veroordelingen niet gedekt. (Belga/NS)