Dat meldt De Tijd op basis van uitspraken van gouverneur Luc Coene bij de voorstelling van een rapport over financiële stabiliteit.

"De timing en het volume van de herstructureringsplannen die Dexia en KBC hadden afgesproken met de Europese Commissie waren onvoldoende", zei Coene. Uiteindelijk zouden beide banken hebben aangegeven dat ze de herstructurering versnellen en versterken.

Volgens de top van de Nationale Bank valt een kapitaalverhoging bij Dexia en/of KBC niet uit te sluiten . "Er bestaat grote onzekerheid over de evolutie van de economie en rendabiliteit. Officieus horen wij dat KBC denkt aan een kapitaalverhoging", verduidelijkte directeur Mathias Dewatripont. Dexia kondigde eind mei al aan dat de bank in het tweede kwartaal een verlies van 3,6 miljard zal doorslikken om af te rekenen met de slechte erfenis uit het verleden.

Volgens gouverneur Coene hangt veel af van hoe de situatie in Griekenland evolueert. Toezichthouders moeten volgens Coene rekening houden met een worstcasescenario. In dat geval kan een kapitaalverhoging nodig zijn, luidt het. Coene maakte ook duidelijk niet al te bezorgd te zijn over de impact van de Griekse schuldencrisis op de Belgische banken: "De blootstelling van de Belgische banken is relatief beperkt en niet levensbedreigend."

Dat meldt De Tijd op basis van uitspraken van gouverneur Luc Coene bij de voorstelling van een rapport over financiële stabiliteit. "De timing en het volume van de herstructureringsplannen die Dexia en KBC hadden afgesproken met de Europese Commissie waren onvoldoende", zei Coene. Uiteindelijk zouden beide banken hebben aangegeven dat ze de herstructurering versnellen en versterken. Volgens de top van de Nationale Bank valt een kapitaalverhoging bij Dexia en/of KBC niet uit te sluiten . "Er bestaat grote onzekerheid over de evolutie van de economie en rendabiliteit. Officieus horen wij dat KBC denkt aan een kapitaalverhoging", verduidelijkte directeur Mathias Dewatripont. Dexia kondigde eind mei al aan dat de bank in het tweede kwartaal een verlies van 3,6 miljard zal doorslikken om af te rekenen met de slechte erfenis uit het verleden. Volgens gouverneur Coene hangt veel af van hoe de situatie in Griekenland evolueert. Toezichthouders moeten volgens Coene rekening houden met een worstcasescenario. In dat geval kan een kapitaalverhoging nodig zijn, luidt het. Coene maakte ook duidelijk niet al te bezorgd te zijn over de impact van de Griekse schuldencrisis op de Belgische banken: "De blootstelling van de Belgische banken is relatief beperkt en niet levensbedreigend."