Dexia Asset Management (AM) werd in 1996 opgericht als vermogensbeheerder binnen de Dexia-groep. De vennootschap helpt verzekeringsmaatschappijen, financiële instellingen, pensioenfondsen en andere institutionele investeerders met hun beleggingen, en het biedt fondsen en portefeuillebeheer aan voor particulieren. Eind 2013 beheerde Dexia AM een vermogen van 73 miljard euro.

Na een eerste mislukte poging en een verkoopproces dat twee jaar aansleepte, verkocht Dexia zijn assetmanagementdochter begin februari voor 380 miljoen euro aan New York Life Investments, de vermogensbeheertak van de Amerikaanse verzekeraar New York Life. Vandaag kondigt de groep aan dat Dexia AM een nieuwe naam krijgt: Candriam.

Waarvoor staat de nieuwe naam?

Naïm Abou-Jaoudé: "De naam is de afkorting van onze twee basiswaarden: 'Conviction and Responsability in Asset Management'. Daar liggen de roots van onze expertise en onze innovatiekracht. Dexia AM was een pionier in duurzaam en verantwoord investeren. In Candriam zit ook het woord candle (kaars), dat het licht van een nieuw begin symboliseert. Ten slotte kun je in de merknaam ook de can do-mentaliteit horen, die verwijst naar de ambitie en de drive van onze mensen."

Was het belangrijk dat de naam Dexia verdween?

Naïm Abou-Jaoudé: "Ja. Sinds 2008 ligt die naam gevoelig. De voorbije jaren kregen onze mensen steevast als eerste vraag hoe het met Dexia was gesteld, en als tweede hoe de verkoop van Dexia AM vorderde. We zijn blij dat we een nieuwe start kunnen nemen. Onze reputatie is, ondanks alles, intact gebleven. Met de nieuwe merknaam willen we in eerste instantie het verloren marktaandeel en het vertrouwen van de markt herwinnen."

Wat gaat er veranderen onder de nieuwe eigenaar?

Naïm Abou-Jaoudé: "Niet zo veel. New York Life is voor ons de gedroomde partner. Het is de grootste onderlinge levensverzekeraar van de Verenigde Staten, die zeer actief is in assetmanagement. De complementariteit tussen ons is groot, niet alleen in fondsenmanagement en in cliënteel, maar ook geografisch. New York Life was tot hiertoe amper aanwezig in Europa. Bovendien voert het in vermogensbeheer een multi-boetiekstrategie. Van een integratie in een grote groep is geen sprake."

Lees het volledige interview met Naïm Abou-Jaoudé, de CEO van Candriam, in Trends van deze week.

Dexia Asset Management (AM) werd in 1996 opgericht als vermogensbeheerder binnen de Dexia-groep. De vennootschap helpt verzekeringsmaatschappijen, financiële instellingen, pensioenfondsen en andere institutionele investeerders met hun beleggingen, en het biedt fondsen en portefeuillebeheer aan voor particulieren. Eind 2013 beheerde Dexia AM een vermogen van 73 miljard euro. Na een eerste mislukte poging en een verkoopproces dat twee jaar aansleepte, verkocht Dexia zijn assetmanagementdochter begin februari voor 380 miljoen euro aan New York Life Investments, de vermogensbeheertak van de Amerikaanse verzekeraar New York Life. Vandaag kondigt de groep aan dat Dexia AM een nieuwe naam krijgt: Candriam. Waarvoor staat de nieuwe naam?Naïm Abou-Jaoudé: "De naam is de afkorting van onze twee basiswaarden: 'Conviction and Responsability in Asset Management'. Daar liggen de roots van onze expertise en onze innovatiekracht. Dexia AM was een pionier in duurzaam en verantwoord investeren. In Candriam zit ook het woord candle (kaars), dat het licht van een nieuw begin symboliseert. Ten slotte kun je in de merknaam ook de can do-mentaliteit horen, die verwijst naar de ambitie en de drive van onze mensen." Was het belangrijk dat de naam Dexia verdween?Naïm Abou-Jaoudé: "Ja. Sinds 2008 ligt die naam gevoelig. De voorbije jaren kregen onze mensen steevast als eerste vraag hoe het met Dexia was gesteld, en als tweede hoe de verkoop van Dexia AM vorderde. We zijn blij dat we een nieuwe start kunnen nemen. Onze reputatie is, ondanks alles, intact gebleven. Met de nieuwe merknaam willen we in eerste instantie het verloren marktaandeel en het vertrouwen van de markt herwinnen." Wat gaat er veranderen onder de nieuwe eigenaar?Naïm Abou-Jaoudé: "Niet zo veel. New York Life is voor ons de gedroomde partner. Het is de grootste onderlinge levensverzekeraar van de Verenigde Staten, die zeer actief is in assetmanagement. De complementariteit tussen ons is groot, niet alleen in fondsenmanagement en in cliënteel, maar ook geografisch. New York Life was tot hiertoe amper aanwezig in Europa. Bovendien voert het in vermogensbeheer een multi-boetiekstrategie. Van een integratie in een grote groep is geen sprake." Lees het volledige interview met Naïm Abou-Jaoudé, de CEO van Candriam, in Trends van deze week.