Het Dexia-aandeel kwam donderdag rond 11.00 uur ruim 30 procent boven de slotkoers van woensdag te staan. Drie uur later bleef de winst stevig overeind met 28 procent tot 0,35 euro. Tegen 16 uur was de ochtendwinst bijna gehalveerd maar tegen sluitingstijd klom Dexia 27,88 procent hoger tot 0,34 euro. Goed nieuws in ieder geval voor de beursgenoteerde 'restbank', die zijn voortbestaan binnen de sterindex Bel20 bedreigd ziet.

De Bel20 presteerde donderdag aanvankelijk behoorlijk met een winst van +1,35 procent. Na de slotbel is de kleine winst een klein verlies (-0,4 procent) geworden. Voor de Bel20 meteen de negende verliesdag op rij. Ook de andere geplaagde financials in Brussel noteerden aanvankelijk in de plus. Bank-verzekeraar KBC maakte een deel van de forse verliezen van de afgelopen dagen goed met een lichte winst van 2 procent tot 8,55 euro, maar op het einde van de dag bloedde het aandeel verder leeg met met een extra -4 procent. Ageas kon de winst wel vasthouden en noteerde 3,32 procent hoger tot 1,12 euro.

Duits ondernemersvertrouwen

De positieve teneur van donderdagmorgen en -middag had te maken met een gunstig rapport over het Duits ondernemersvertrouwen. De zogenaamde Ifo-index, die maandelijks bij 7.000 bedrijfsleiders naar hun vertrouwen in het ondernemersklimaat peilt, steeg in november voor het eerst in vijf maanden. Dat geldt als een verrassing, rekening houdend met de toenemende schuldencrisis in de eurozone en de sombere vooruitzichten daarover.

Rol ECB blijft beperkt

Het optimisme bleek tijdens het verloop van de handelsdag voorbarig, nadat de resultaten van de ontmoeting in Straatsburg tussen de leiders van de drie grootste Europese economieën, Merkel (Duitsland), Sarkozy (Frankrijk) en Monti (Italië) bekend raakten.

Of beter het gebrek aan resultaten, want de ECB krijgt geen vrijgeleide om de laaiende schuldenbrand te blussen, en euro-obligaties komen er volgens Merkel in geen geval. Daarna smolten de ochtendwinsten op de aandelenmarkten weg tot een licht verlies in Parijs (-0,01 procent), Amsterdam (-0,41 procent) en Frankfurt (-0,54 procent).

Forse rente op staatspapier

Intussen ging het van kwaad naar erger met de rente op de staatsobligaties van de zorgenkinderen van de eurozone, waartoe ook ons land behoort. De rente op Belgisch staatspapier voor een termijn van 10 jaar steeg donderdag tot 5,74 procent. Italië moet al meer dan 7 procent betalen, de symbolische grens die Ierland en Griekenland eerder al verplichtte een beroep te doen op Europa en het IMF (Internationaal Monetair Fonds) om de ondergang af te wenden. (BO)

Het Dexia-aandeel kwam donderdag rond 11.00 uur ruim 30 procent boven de slotkoers van woensdag te staan. Drie uur later bleef de winst stevig overeind met 28 procent tot 0,35 euro. Tegen 16 uur was de ochtendwinst bijna gehalveerd maar tegen sluitingstijd klom Dexia 27,88 procent hoger tot 0,34 euro. Goed nieuws in ieder geval voor de beursgenoteerde 'restbank', die zijn voortbestaan binnen de sterindex Bel20 bedreigd ziet. De Bel20 presteerde donderdag aanvankelijk behoorlijk met een winst van +1,35 procent. Na de slotbel is de kleine winst een klein verlies (-0,4 procent) geworden. Voor de Bel20 meteen de negende verliesdag op rij. Ook de andere geplaagde financials in Brussel noteerden aanvankelijk in de plus. Bank-verzekeraar KBC maakte een deel van de forse verliezen van de afgelopen dagen goed met een lichte winst van 2 procent tot 8,55 euro, maar op het einde van de dag bloedde het aandeel verder leeg met met een extra -4 procent. Ageas kon de winst wel vasthouden en noteerde 3,32 procent hoger tot 1,12 euro. Duits ondernemersvertrouwenDe positieve teneur van donderdagmorgen en -middag had te maken met een gunstig rapport over het Duits ondernemersvertrouwen. De zogenaamde Ifo-index, die maandelijks bij 7.000 bedrijfsleiders naar hun vertrouwen in het ondernemersklimaat peilt, steeg in november voor het eerst in vijf maanden. Dat geldt als een verrassing, rekening houdend met de toenemende schuldencrisis in de eurozone en de sombere vooruitzichten daarover.Rol ECB blijft beperktHet optimisme bleek tijdens het verloop van de handelsdag voorbarig, nadat de resultaten van de ontmoeting in Straatsburg tussen de leiders van de drie grootste Europese economieën, Merkel (Duitsland), Sarkozy (Frankrijk) en Monti (Italië) bekend raakten. Of beter het gebrek aan resultaten, want de ECB krijgt geen vrijgeleide om de laaiende schuldenbrand te blussen, en euro-obligaties komen er volgens Merkel in geen geval. Daarna smolten de ochtendwinsten op de aandelenmarkten weg tot een licht verlies in Parijs (-0,01 procent), Amsterdam (-0,41 procent) en Frankfurt (-0,54 procent). Forse rente op staatspapierIntussen ging het van kwaad naar erger met de rente op de staatsobligaties van de zorgenkinderen van de eurozone, waartoe ook ons land behoort. De rente op Belgisch staatspapier voor een termijn van 10 jaar steeg donderdag tot 5,74 procent. Italië moet al meer dan 7 procent betalen, de symbolische grens die Ierland en Griekenland eerder al verplichtte een beroep te doen op Europa en het IMF (Internationaal Monetair Fonds) om de ondergang af te wenden. (BO)