Deutsche Bank AG overweegt om de bonussen van de zakenbankiers met 20 procent te verminderen. Dat melden anonieme bronnen aan het persagentschap Bloomberg. De bronnen blijven anoniem omdat het om plannen gaat die nog gewijzigd kunnen worden, luidt het.

De verlaging van de bonussen - met 10 tot 20 procent - zou enkel van toepassing zijn in de minder goed presterende regio's Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Voor wie als zakenbankier aan de slag is in New York zou de schade nogal meevallen.

De beslissing om de bankbonussen aan banden te leggen, zou dus afhankelijk zijn van de geleverde prestaties en ingegeven worden door bepaalde regulatoren die een meer prestatiegerelateerde verloning willen zien.

Door een lagere verloning van het topmanagement zou Deutsche Bank, die gevestigd is in Frankfurt, de winstgevendheid van de bank willen verhogen. Volgens co-CEO Anshu Jain bestaat het risico voor Deutsche Bank erin dat getalenteerde medewerkers naar concurrerende banken zullen trekken die de huidige bonussenpolitiek ongemoeid laten.

"Logisch dat de bonussen van bankiers herzien worden na een mager winstjaar", aldus Philipp Haessler, analist bij Equinet AG. "Ik ben benieuwd of Deutsche Bank de lagere bonussen ook zal toepassen wanneer de winst beter meevalt", vraagt de analist zich af.

De bonussen die volgens de bronnen ter discussie staan, hebben betrekking op het boekjaar 2012. Meer nieuws over die periode wordt op 31 januari bekendgemaakt.

Deutsche Bank liet in september al weten dat het tegen 2015 de kosten met 4,5 miljard euro per jaar wil terugdringen. Dat moet het nettorendement op het eigen vermogen, een maatstaf voor de winstgevendheid, doen toenemen van 8 procent in 2011 tot 12 procent in 2015.

Co-CEO Jain deed tijdens een conferentie in Londen in diezelfde maand een beroep op andere zakenbanken om net als Deutsche Bank een ander loonbeleid door te voeren. "We hebben een grotere stap gezet dan de meeste van onze concurrenten," zei hij toen. (Bloomberg/BO)

Deutsche Bank AG overweegt om de bonussen van de zakenbankiers met 20 procent te verminderen. Dat melden anonieme bronnen aan het persagentschap Bloomberg. De bronnen blijven anoniem omdat het om plannen gaat die nog gewijzigd kunnen worden, luidt het.De verlaging van de bonussen - met 10 tot 20 procent - zou enkel van toepassing zijn in de minder goed presterende regio's Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Voor wie als zakenbankier aan de slag is in New York zou de schade nogal meevallen.De beslissing om de bankbonussen aan banden te leggen, zou dus afhankelijk zijn van de geleverde prestaties en ingegeven worden door bepaalde regulatoren die een meer prestatiegerelateerde verloning willen zien. Door een lagere verloning van het topmanagement zou Deutsche Bank, die gevestigd is in Frankfurt, de winstgevendheid van de bank willen verhogen. Volgens co-CEO Anshu Jain bestaat het risico voor Deutsche Bank erin dat getalenteerde medewerkers naar concurrerende banken zullen trekken die de huidige bonussenpolitiek ongemoeid laten."Logisch dat de bonussen van bankiers herzien worden na een mager winstjaar", aldus Philipp Haessler, analist bij Equinet AG. "Ik ben benieuwd of Deutsche Bank de lagere bonussen ook zal toepassen wanneer de winst beter meevalt", vraagt de analist zich af.De bonussen die volgens de bronnen ter discussie staan, hebben betrekking op het boekjaar 2012. Meer nieuws over die periode wordt op 31 januari bekendgemaakt.Deutsche Bank liet in september al weten dat het tegen 2015 de kosten met 4,5 miljard euro per jaar wil terugdringen. Dat moet het nettorendement op het eigen vermogen, een maatstaf voor de winstgevendheid, doen toenemen van 8 procent in 2011 tot 12 procent in 2015.Co-CEO Jain deed tijdens een conferentie in Londen in diezelfde maand een beroep op andere zakenbanken om net als Deutsche Bank een ander loonbeleid door te voeren. "We hebben een grotere stap gezet dan de meeste van onze concurrenten," zei hij toen. (Bloomberg/BO)