De nettowinst bedroeg 278 miljoen euro, terwijl analisten hadden verwacht dat de Duitse grootbank in het derde kwartaal opnieuw in de rode cijfers - tot 600 miljoen euro - zou belanden.

Amerikaanse boete

In het derde kwartaal was het aandeel Deutsche Bank gekelderd, nadat bekend raakte dat de bank in de VS een boete boven het hoofd hangt van 14 miljard dollar. Deutsche Bank wordt er door de Amerikaanse overheid van beschuldigd in de aanloop naar de financiële crisis van eind 2008 massaal hypothecaire leningen te hebben omgezet in complexe financiële investeringsproducten, er zich terdege van bewust zijnde dat die producten toxisch waren. Daarover zegt ceo John Cryan in de toelichting bij de kwartaalcijfers dat de bank "hard werkt" om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen.

Ondanks de extreem lage rentes stegen de inkomsten van de bank in het derde kwartaal met 2 procent tot 7,5 miljard euro. Een jaar geleden moest de bank nog een verlies slikken van zes miljard euro, als gevolg van forse afschrijvingen.

In een brief aan het personeel bereidt Cryan het personeel voor op besparingen. "Helaas moeten we er van uitgaan dat de situatie nog een tijdje moeilijk blijft", zegt hij in de brief. "We zullen onze ombouw moeten versnellen en versterken". Deutsche Bank kondigde tot nu toe aan 9.000 banen te schrappen, waarvan 4.000 in Duitsland. (Belga/NS)

De nettowinst bedroeg 278 miljoen euro, terwijl analisten hadden verwacht dat de Duitse grootbank in het derde kwartaal opnieuw in de rode cijfers - tot 600 miljoen euro - zou belanden. In het derde kwartaal was het aandeel Deutsche Bank gekelderd, nadat bekend raakte dat de bank in de VS een boete boven het hoofd hangt van 14 miljard dollar. Deutsche Bank wordt er door de Amerikaanse overheid van beschuldigd in de aanloop naar de financiële crisis van eind 2008 massaal hypothecaire leningen te hebben omgezet in complexe financiële investeringsproducten, er zich terdege van bewust zijnde dat die producten toxisch waren. Daarover zegt ceo John Cryan in de toelichting bij de kwartaalcijfers dat de bank "hard werkt" om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Ondanks de extreem lage rentes stegen de inkomsten van de bank in het derde kwartaal met 2 procent tot 7,5 miljard euro. Een jaar geleden moest de bank nog een verlies slikken van zes miljard euro, als gevolg van forse afschrijvingen. In een brief aan het personeel bereidt Cryan het personeel voor op besparingen. "Helaas moeten we er van uitgaan dat de situatie nog een tijdje moeilijk blijft", zegt hij in de brief. "We zullen onze ombouw moeten versnellen en versterken". Deutsche Bank kondigde tot nu toe aan 9.000 banen te schrappen, waarvan 4.000 in Duitsland. (Belga/NS)