Volgens Pierre Van Trimpont, gedelegeerd bestuurder van Desso België, is de werkwijze met twee robotten absoluut uniek in Europa voor het tuften. Een eerste fase moet tegen eind juni zijn afgerond. Door de investering verhoogt de capaciteit tegen begin 2011 met 30 tot 35 procent. "Het is niet in eerste instantie het opzet om die volledig te benutten, maar we zullen wel sneller en goedkoper kunnen werken."

Door de automatisering worden een 25-tal mensen herplaatst binnen het bedrijf. Daarover zijn afspraken gemaakt met de vakbonden. Tufting is een eerste stap in het productieproces van tapijttegels, die driekwart van de 200 miljoen euro omzet van Desso uitmaken. Het overige vierde komt van de productie van kunstgras, dat het bedrijf al heeft geleverd aan onder andere de helft van de voetbalclubs uit de Engelse Premier League.

Op termijn wil Van Trimpont bekijken of ook in andere afdelingen automatiseringen mogelijk zijn. De vestiging in Dendermonde is goed voor 500 van de 900 werknemers van de groep. Behalve de tuftinghal is er ook een ververij, afwerkingslijnen, een weverij en een stukje wolspinnerij. Tegen 2020 wil Van Trimont dat de fabriek volledig afvalvrij werkt, omdat alles kan worden hergebruikt.

Desso, grotendeels in handen van de durfkapitalist NPM Capital, nam vorige week de Nederlandse onderdelen van de noodlijdende Zwitserse sectorgenoot Enia over. Daardoor komen er 230 mensen en 50 miljoen euro omzet bij. Het bedrijf is vorig jaar ook begonnen met investeringen in Latijns-Amerika en Azië.

L.H.

Volgens Pierre Van Trimpont, gedelegeerd bestuurder van Desso België, is de werkwijze met twee robotten absoluut uniek in Europa voor het tuften. Een eerste fase moet tegen eind juni zijn afgerond. Door de investering verhoogt de capaciteit tegen begin 2011 met 30 tot 35 procent. "Het is niet in eerste instantie het opzet om die volledig te benutten, maar we zullen wel sneller en goedkoper kunnen werken." Door de automatisering worden een 25-tal mensen herplaatst binnen het bedrijf. Daarover zijn afspraken gemaakt met de vakbonden. Tufting is een eerste stap in het productieproces van tapijttegels, die driekwart van de 200 miljoen euro omzet van Desso uitmaken. Het overige vierde komt van de productie van kunstgras, dat het bedrijf al heeft geleverd aan onder andere de helft van de voetbalclubs uit de Engelse Premier League. Op termijn wil Van Trimpont bekijken of ook in andere afdelingen automatiseringen mogelijk zijn. De vestiging in Dendermonde is goed voor 500 van de 900 werknemers van de groep. Behalve de tuftinghal is er ook een ververij, afwerkingslijnen, een weverij en een stukje wolspinnerij. Tegen 2020 wil Van Trimont dat de fabriek volledig afvalvrij werkt, omdat alles kan worden hergebruikt. Desso, grotendeels in handen van de durfkapitalist NPM Capital, nam vorige week de Nederlandse onderdelen van de noodlijdende Zwitserse sectorgenoot Enia over. Daardoor komen er 230 mensen en 50 miljoen euro omzet bij. Het bedrijf is vorig jaar ook begonnen met investeringen in Latijns-Amerika en Azië. L.H.