Al in 2012 is Delhaize gestart met projecten om onverkochte goederen weg te schenken. Het gaat om verse producten in snelverkoop, onverkocht vers brood en droge voeding waarvan de houdbaarheidsdatum bijna wordt overschreden. Momenteel schenken in Vlaanderen al zowat 26 winkels goederen aan ongeveer evenveel lokale organisaties.

Alle Vlaamse winkels

"De bedoeling is nu om alle 70 winkels in Vlaanderen mee te laten werken tegen midden volgend jaar", klinkt het. Ook zelfstandige winkels kunnen aansluiten. Momenteel schenkt men jaarlijks goederen equivalent aan 400.000 maaltijden, wat men op termijn naar vier miljoen stuks wil brengen.

Delhaize is steeds op zoek naar verenigingen die zich mee willen aansluiten. Er zijn wel enkele voorwaarden aan een samenwerking verbonden. Zo krijgen de organisaties instructies, onder meer in samenspraak met het federaal voedselagentschap FAVV. "Het gaat daarbij om praktische zaken, zoals het respecteren van de koude keten of het plakken van een houdbaarheidsdatum op goederen die worden ingevroren", zegt duurzaamheidsverantwoordelijke Tim Lammens.

Ook in Antwerpen werden nu de eerste projecten met armoedeorganisaties opgestart. Voor de winkels in Wilrijk en Hoboken komen voortaan de Zusterkens der Armen langs. Supermarkt Plantin gaat samenwerken met Al Ikram.

In het voorjaar werd nog een kwestie weggewerkt. De btw, die winkels zoals Delhaize vroeger wel verplicht waren te betalen, vervalt voortaan voor goederen die worden weggeschonken. (Belga/NS)

Al in 2012 is Delhaize gestart met projecten om onverkochte goederen weg te schenken. Het gaat om verse producten in snelverkoop, onverkocht vers brood en droge voeding waarvan de houdbaarheidsdatum bijna wordt overschreden. Momenteel schenken in Vlaanderen al zowat 26 winkels goederen aan ongeveer evenveel lokale organisaties. "De bedoeling is nu om alle 70 winkels in Vlaanderen mee te laten werken tegen midden volgend jaar", klinkt het. Ook zelfstandige winkels kunnen aansluiten. Momenteel schenkt men jaarlijks goederen equivalent aan 400.000 maaltijden, wat men op termijn naar vier miljoen stuks wil brengen.Delhaize is steeds op zoek naar verenigingen die zich mee willen aansluiten. Er zijn wel enkele voorwaarden aan een samenwerking verbonden. Zo krijgen de organisaties instructies, onder meer in samenspraak met het federaal voedselagentschap FAVV. "Het gaat daarbij om praktische zaken, zoals het respecteren van de koude keten of het plakken van een houdbaarheidsdatum op goederen die worden ingevroren", zegt duurzaamheidsverantwoordelijke Tim Lammens. Ook in Antwerpen werden nu de eerste projecten met armoedeorganisaties opgestart. Voor de winkels in Wilrijk en Hoboken komen voortaan de Zusterkens der Armen langs. Supermarkt Plantin gaat samenwerken met Al Ikram.In het voorjaar werd nog een kwestie weggewerkt. De btw, die winkels zoals Delhaize vroeger wel verplicht waren te betalen, vervalt voortaan voor goederen die worden weggeschonken. (Belga/NS)