Bank Degroof en Petercam zullen hun drie kernactiviteiten blijven uitvoeren: private banking, institutioneel vermogensbeheer en investment banking. Met een vermogen onder beheer van bijna 47 miljard euro wordt de instelling de grootste Belgische onafhankelijke vermogensbank. Daarnaast heeft het fusiebedrijf ook activiteiten in onder meer Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Spanje.

Nummer drie

In private banking wordt Degroof/Petercam, met 33,5 miljard euro activa onder beheer, het nummer drie en de grootste onafhankelijke speler op de Belgische markt. In institutioneel asset management (IAM) is het fusiebedrijf de belangrijkste beheerder van pensioenfondsen in België. Het totaal aan activa onder beheer van IAM bedraagt 27,7 miljard euro, waarvan 14,6 miljard euro voor rekening van particuliere klanten.

Philippe Masset leidt de fusiegroep

De nieuwe groep zal worden geleid door een uitvoerend comité van zeven leden. De leiding van dit comité komt in handen van CEO Philippe Masset, die sinds een aantal maanden aan het hoofd van Bank Degroof stond. De directievoorzitter van Petercam, Xavier Van Campenhout, wordt adjunct-CEO en hoofd van de privatebankingdivisie.

Jan Longeval wordt verantwoordelijk voor het institutioneel vermogensbeheer. Ook Gautier Bataille de Longprey (capital markets) en Gilles Firmin (chief risk officer) maken deel uit van het uitvoerend comité. Telkens gaat het om Bank Degroof-mensen. Een externe COO en CFO zullen nog worden aangetrokken en vervolledigen het plaatje.

Aandeelhouders

Over de verhouding tussen de aandeelhouders na de fusie willen de ondernemingen voorlopig niets kwijt. Algemeen wordt aangenomen dat de aandeelhouders van Bank Degroof 70 procent van de aandelen zullen controleren, terwijl 30 procent bij de Petercam-eigenaars terechtkomt. Degroof was tot hiertoe in handen van de stichtende families, het management, de holding Cobepa en de Antwerpse havenfamilie Cigrang (van rederij Cobelfret). Petercam wordt gecontroleerd door de families Peterbroeck en Van Campenhout, en de actieve vennoten van de beursvennootschap.

Ook over de gevolgen voor de werknemers wordt geen informatie verstrekt. Degroof telt momenteel iets meer dan 1000 werknemers en bij Petercam werken 426 mensen. De personeelsinkrimping wordt geschat op 15 procent.

KERNCIJFERS BANK DEGROOF

Beheerd vermogen: 32 miljard euro

Inkomsten: 346 miljoen euro

Nettowinst: 84,4 miljoen euro

Winstmarge: 24 procent

Eigen vermogen: 627 miljoen euro

Cost/income-ratio: 72 procent

Netwerk: 21 kantoren in 6 landen

Personeel: 1009

KERNCIJFERS PETERCAM

Beheerd vermogen: 15 miljard euro

Inkomsten: 141 miljoen euro

Nettowinst: 21,6 miljoen euro

Winstmarge: 15 procent

Eigen vermogen: 155 miljoen euro

Cost/income-ratio: 77 procent

Netwerk: 15 kantoren in 7 landen

Personeel: 426

Bank Degroof en Petercam zullen hun drie kernactiviteiten blijven uitvoeren: private banking, institutioneel vermogensbeheer en investment banking. Met een vermogen onder beheer van bijna 47 miljard euro wordt de instelling de grootste Belgische onafhankelijke vermogensbank. Daarnaast heeft het fusiebedrijf ook activiteiten in onder meer Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Spanje.In private banking wordt Degroof/Petercam, met 33,5 miljard euro activa onder beheer, het nummer drie en de grootste onafhankelijke speler op de Belgische markt. In institutioneel asset management (IAM) is het fusiebedrijf de belangrijkste beheerder van pensioenfondsen in België. Het totaal aan activa onder beheer van IAM bedraagt 27,7 miljard euro, waarvan 14,6 miljard euro voor rekening van particuliere klanten.De nieuwe groep zal worden geleid door een uitvoerend comité van zeven leden. De leiding van dit comité komt in handen van CEO Philippe Masset, die sinds een aantal maanden aan het hoofd van Bank Degroof stond. De directievoorzitter van Petercam, Xavier Van Campenhout, wordt adjunct-CEO en hoofd van de privatebankingdivisie. Jan Longeval wordt verantwoordelijk voor het institutioneel vermogensbeheer. Ook Gautier Bataille de Longprey (capital markets) en Gilles Firmin (chief risk officer) maken deel uit van het uitvoerend comité. Telkens gaat het om Bank Degroof-mensen. Een externe COO en CFO zullen nog worden aangetrokken en vervolledigen het plaatje.Over de verhouding tussen de aandeelhouders na de fusie willen de ondernemingen voorlopig niets kwijt. Algemeen wordt aangenomen dat de aandeelhouders van Bank Degroof 70 procent van de aandelen zullen controleren, terwijl 30 procent bij de Petercam-eigenaars terechtkomt. Degroof was tot hiertoe in handen van de stichtende families, het management, de holding Cobepa en de Antwerpse havenfamilie Cigrang (van rederij Cobelfret). Petercam wordt gecontroleerd door de families Peterbroeck en Van Campenhout, en de actieve vennoten van de beursvennootschap.Ook over de gevolgen voor de werknemers wordt geen informatie verstrekt. Degroof telt momenteel iets meer dan 1000 werknemers en bij Petercam werken 426 mensen. De personeelsinkrimping wordt geschat op 15 procent.