De jaaromzet van Deceuninck vorig jaar steeg met 3 procent tot 552,8 miljoen euro. Bij vergelijkbare consolidatiekring bedroeg de groei 0,8 procent. De marges stonden wel onder druk. Deceuninck behoudt het dividend op 0,02 euro bruto per aandeel.

De cijfers verbergen grote regionale verschillen. Zo daalde de vraag in de kernmarkten van het bedrijf (Frankrijk, België en Duitsland), die 30 procent van de groepsomzet vertegenwoordigen. In België bleef de omzet stabiel, "ondanks economische en sociale onzekerheden na de federale verkiezingen in mei en de aangekondigde herstructurering van de woonbonus en de belastingaftrek voor hypothecaire leningen voor renovatie van bestaande woningen".

Er was daarentegen wel sterke groei in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. De Amerikaanse vestiging van Deceuninck tekende voor het derde jaar op rij een tweecijferige groei op, en ook Turkije en de groeilanden presteerden goed. De overname midden oktober van het Turkse bedrijf Pimas Plastik droeg 12,2 miljoen euro bij aan de omzet. Het pvc-bedrijf ondervond wel druk op de marges. De ebitda-marge kwam uit op 6,4 procent, tegen 8,8 procent in 2013.

Deceuninck wijst op onder meer de volumedaling in West-Europa (een regio met sterke marges), een impact van de wisselkoersen (voornamelijk Russische roebel en Turkse lira), en "een stijging van de concurrentiële rivaliteit gespreid over de hele waardeketen". Het gaat dan met name om concurrentie van goedkope ramen uit Oost-Europa.

Dankzij belastingmeevallers ging de nettowinst van Deceuninck toch bijna een kwart hoger tot 10,5 miljoen euro. Het bedrijf stelt opnieuw een brutodividend voor van 0,02 euro per aandeel. Deceuninck verwacht dat de activiteiten in continentaal Europa dit jaar stabiel zal blijven.

De groei in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Turkije zou zich doorzetten. "We zijn ervan overtuigd dat onze projecten om continue innovaties te lanceren, de productiviteit te verbeteren en de structuurkosten te verminderen onze marges zullen ondersteunen en een verdere groei van de nettowinst mogelijk zullen maken", besluit het bedrijf. (Belga/NS)

De jaaromzet van Deceuninck vorig jaar steeg met 3 procent tot 552,8 miljoen euro. Bij vergelijkbare consolidatiekring bedroeg de groei 0,8 procent. De marges stonden wel onder druk. Deceuninck behoudt het dividend op 0,02 euro bruto per aandeel. De cijfers verbergen grote regionale verschillen. Zo daalde de vraag in de kernmarkten van het bedrijf (Frankrijk, België en Duitsland), die 30 procent van de groepsomzet vertegenwoordigen. In België bleef de omzet stabiel, "ondanks economische en sociale onzekerheden na de federale verkiezingen in mei en de aangekondigde herstructurering van de woonbonus en de belastingaftrek voor hypothecaire leningen voor renovatie van bestaande woningen". Er was daarentegen wel sterke groei in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië. De Amerikaanse vestiging van Deceuninck tekende voor het derde jaar op rij een tweecijferige groei op, en ook Turkije en de groeilanden presteerden goed. De overname midden oktober van het Turkse bedrijf Pimas Plastik droeg 12,2 miljoen euro bij aan de omzet. Het pvc-bedrijf ondervond wel druk op de marges. De ebitda-marge kwam uit op 6,4 procent, tegen 8,8 procent in 2013. Deceuninck wijst op onder meer de volumedaling in West-Europa (een regio met sterke marges), een impact van de wisselkoersen (voornamelijk Russische roebel en Turkse lira), en "een stijging van de concurrentiële rivaliteit gespreid over de hele waardeketen". Het gaat dan met name om concurrentie van goedkope ramen uit Oost-Europa. Dankzij belastingmeevallers ging de nettowinst van Deceuninck toch bijna een kwart hoger tot 10,5 miljoen euro. Het bedrijf stelt opnieuw een brutodividend voor van 0,02 euro per aandeel. Deceuninck verwacht dat de activiteiten in continentaal Europa dit jaar stabiel zal blijven. De groei in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Turkije zou zich doorzetten. "We zijn ervan overtuigd dat onze projecten om continue innovaties te lanceren, de productiviteit te verbeteren en de structuurkosten te verminderen onze marges zullen ondersteunen en een verdere groei van de nettowinst mogelijk zullen maken", besluit het bedrijf. (Belga/NS)