De maatregel is het gevolg van het toenemend aantal gevallen van "skimming". Daarbij worden de gegevens op de magneetstrip van de betaalkaart gekopieerd, waarna met een valse kaart fraude gepleegd wordt, meestal buiten Europa.

Om de stijging een halt toe te roepen, willen de banken het gebruik van Maestro beperken tot de 56 vooral Europese landen die enkel gebruikmaken van de veiligere chip op de kaart.

In totaal 22 banken zullen de debetkaarten blokkeren. Daarbij onder andere alle grootbanken, maar niet Citibank en Deutsche Bank.

Klanten kunnen hun bank wel vragen hun Maestro-functie tijdelijk opnieuw te activeren.

De maatregel is het gevolg van het toenemend aantal gevallen van "skimming". Daarbij worden de gegevens op de magneetstrip van de betaalkaart gekopieerd, waarna met een valse kaart fraude gepleegd wordt, meestal buiten Europa.Om de stijging een halt toe te roepen, willen de banken het gebruik van Maestro beperken tot de 56 vooral Europese landen die enkel gebruikmaken van de veiligere chip op de kaart. In totaal 22 banken zullen de debetkaarten blokkeren. Daarbij onder andere alle grootbanken, maar niet Citibank en Deutsche Bank. Klanten kunnen hun bank wel vragen hun Maestro-functie tijdelijk opnieuw te activeren.