Groente- en fruitkeizer Hein Deprez houdt van grote woorden. "De virtuele trechter", bijvoorbeeld, een verzamelterm voor een groter en ruimer assortiment van producten en verpakkingen van groente en fruit voor zijn belangrijkste klanten, de retail. Het 'virtuele' slaat op het huwelijk van de vennootschappen Greenyard Foods en Univeg. Deprez is van beide hoofdaandeelhouder. Univeg zou worden ingebracht in Greenyard Foods, en op die manier een beurswaardering krijgen.

'Er waait een gunstige wind over de beurs en die heeft Hein Deprez geroken'

Deprez wil met die operatie niet meteen vers geld ophalen. Dat lijkt misschien vreemd, maar dat is het enkel op het eerste gezicht. Deprez kocht nog geen twee jaar geleden een meerderheidsbelang in Univeg voor een relatief goedkope prijs. De vorige hoofdaandeelhouder, CVC Capital Partners, wou af van de onderneming, die structureel onrendabel bleek.

Met die lage winstmarges kampt het ook vandaag nog. En dat vehikel zou naar de beurs moeten? Zonder behoefte aan vers geld? De beursgang heeft veel weg van een meerwaardeoperatie voor Deprez en zijn mede-investeerders. Je kan er gif op innemen dat de marktwaardering hoger zal klimmen dan de prijs die ze initieel betaald hebben. Bovendien kunnen Deprez en co zo nog een deel van hun belang in Univeg aan de andere beursaandeelhouders verpatsen.

Het geheel wordt verpakt als een "virtuele trechter", die de groei van het zelfverklaarde groente- en fruitimperium vijftien jaar veilig moet stellen. Deprez heeft een neus voor zaken. Er waait een gunstige wind over de beurs en die heeft hij geroken. Hopelijk blikken geïnteresseerde aandeelhouders wat verder dan de mooie woorden. Want uit de reële trechter zouden weleens neergaande beurskoersen kunnen komen.

Groente- en fruitkeizer Hein Deprez houdt van grote woorden. "De virtuele trechter", bijvoorbeeld, een verzamelterm voor een groter en ruimer assortiment van producten en verpakkingen van groente en fruit voor zijn belangrijkste klanten, de retail. Het 'virtuele' slaat op het huwelijk van de vennootschappen Greenyard Foods en Univeg. Deprez is van beide hoofdaandeelhouder. Univeg zou worden ingebracht in Greenyard Foods, en op die manier een beurswaardering krijgen.Deprez wil met die operatie niet meteen vers geld ophalen. Dat lijkt misschien vreemd, maar dat is het enkel op het eerste gezicht. Deprez kocht nog geen twee jaar geleden een meerderheidsbelang in Univeg voor een relatief goedkope prijs. De vorige hoofdaandeelhouder, CVC Capital Partners, wou af van de onderneming, die structureel onrendabel bleek.Met die lage winstmarges kampt het ook vandaag nog. En dat vehikel zou naar de beurs moeten? Zonder behoefte aan vers geld? De beursgang heeft veel weg van een meerwaardeoperatie voor Deprez en zijn mede-investeerders. Je kan er gif op innemen dat de marktwaardering hoger zal klimmen dan de prijs die ze initieel betaald hebben. Bovendien kunnen Deprez en co zo nog een deel van hun belang in Univeg aan de andere beursaandeelhouders verpatsen.Het geheel wordt verpakt als een "virtuele trechter", die de groei van het zelfverklaarde groente- en fruitimperium vijftien jaar veilig moet stellen. Deprez heeft een neus voor zaken. Er waait een gunstige wind over de beurs en die heeft hij geroken. Hopelijk blikken geïnteresseerde aandeelhouders wat verder dan de mooie woorden. Want uit de reële trechter zouden weleens neergaande beurskoersen kunnen komen.