De Persgroep Nederland beschikt in Amsterdam, Best, Den Haag en Apeldoorn over vier krantendrukkerijen met in totaal bijna 340 werknemers. Dagelijks worden 1,6 miljoen dagbladen gedrukt en wekelijks 4,5 miljoen huis-aan-huiskranten. "We kampen in Nederland met overcapaciteit. Daarom gaan we over tot rationalisatie", zegt Rudy Bertels van DPP woensdagmiddag.

"Regelrechte ramp"

De Persgroep Nederland kiest er voor om de drukkerijen met de modernste persen te handhaven. De drukkerij in Apeldoorn komt het meest in aanmerking voor sluiting. De overcapaciteit doet zich nu voor en zal naar verwachting niet afnemen. Regionale kranten als De Gelderlander, De Stentor en Tubantia worden, evenals andere opdrachten, met ingang van 1 maart 2016 gedrukt in de drie overige drukkerijen van de Persgroep Nederland.

Het personeel werd woensdag geïnformeerd. De sluiting zal voor 136 medewerkers gevolgen hebben. Volgens Bertels kan een zestal functies gerecupereerd worden. De Persgroep bekijkt of er andere mensen overgeplaatst kunnen worden naar andere sites van de groep.

De centrale ondernemingsraad in Nederland werd om advies gevraagd. Met de vakbonden is overlegd over het toepassen van de sociale afspraken die gelden binnen De Persgroep Nederland.

"Voor de betrokken vakmensen is het een regelrechte ramp", zegt CNV-onderhandelaar Arie Kasper aan ANP. "Gelukkig ligt er voor hen wel een sociaal plan van goed niveau, met scholing en begeleiding naar ander werk."

Regionale kranten naar regionale uitgever

De Persgroep geeft in België onder meer de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen uit en tijdschriften als Dag Allemaal. Begin augustus gaf de Mededingingsautoriteit groen licht voor de overname van de Sanoma-bladen, met onder meer Humo en Story. Het mediabedrijf besliste eind augustus een deel van de activiteiten van de Deense dochter Berlingske Media te verkopen.

De regionale kranten en tijdschriften van de tak Midtjyske Medier gaan naar de regionale uitgever Jysk Fynske Medier. Berlingske kwam eerder dit jaar in handen van De Persgroep via de overname van het Britse Mecom. Die overname betekende via de regionale kranten van Mecom-dochter Wegener-groep vooral in Nederland een versterking van de reeds uitgebreide portefeuille met kranten als De Volkskrant, AD, Het Parool en Trouw. (Belga/NS)

De Persgroep Nederland beschikt in Amsterdam, Best, Den Haag en Apeldoorn over vier krantendrukkerijen met in totaal bijna 340 werknemers. Dagelijks worden 1,6 miljoen dagbladen gedrukt en wekelijks 4,5 miljoen huis-aan-huiskranten. "We kampen in Nederland met overcapaciteit. Daarom gaan we over tot rationalisatie", zegt Rudy Bertels van DPP woensdagmiddag. De Persgroep Nederland kiest er voor om de drukkerijen met de modernste persen te handhaven. De drukkerij in Apeldoorn komt het meest in aanmerking voor sluiting. De overcapaciteit doet zich nu voor en zal naar verwachting niet afnemen. Regionale kranten als De Gelderlander, De Stentor en Tubantia worden, evenals andere opdrachten, met ingang van 1 maart 2016 gedrukt in de drie overige drukkerijen van de Persgroep Nederland. Het personeel werd woensdag geïnformeerd. De sluiting zal voor 136 medewerkers gevolgen hebben. Volgens Bertels kan een zestal functies gerecupereerd worden. De Persgroep bekijkt of er andere mensen overgeplaatst kunnen worden naar andere sites van de groep. De centrale ondernemingsraad in Nederland werd om advies gevraagd. Met de vakbonden is overlegd over het toepassen van de sociale afspraken die gelden binnen De Persgroep Nederland. "Voor de betrokken vakmensen is het een regelrechte ramp", zegt CNV-onderhandelaar Arie Kasper aan ANP. "Gelukkig ligt er voor hen wel een sociaal plan van goed niveau, met scholing en begeleiding naar ander werk." De Persgroep geeft in België onder meer de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen uit en tijdschriften als Dag Allemaal. Begin augustus gaf de Mededingingsautoriteit groen licht voor de overname van de Sanoma-bladen, met onder meer Humo en Story. Het mediabedrijf besliste eind augustus een deel van de activiteiten van de Deense dochter Berlingske Media te verkopen. De regionale kranten en tijdschriften van de tak Midtjyske Medier gaan naar de regionale uitgever Jysk Fynske Medier. Berlingske kwam eerder dit jaar in handen van De Persgroep via de overname van het Britse Mecom. Die overname betekende via de regionale kranten van Mecom-dochter Wegener-groep vooral in Nederland een versterking van de reeds uitgebreide portefeuille met kranten als De Volkskrant, AD, Het Parool en Trouw. (Belga/NS)