De Lijn ziet zich gedwongen te besparen doordat het vervoersbedrijf 2011 afsloot met een verlies. Dat was het gevolg van stijgende prijzen bij leveranciers en grondstoffen, en tegenvallende inkomsten. Op een totale begroting van 1 miljard euro (waarvan 837 miljoen overheidsdotatie) gaat De Lijn nu 60 miljoen euro besparen.

De Lijn wil de 60 miljoen besparen door lagere uitgaven, hogere inkomsten en een aanbod dat wordt aangepast aan de vraag.

Minder geld uitgeven kan onder meer door energiebesparende maatregelen door te voeren, zoals ecorijden of het beter afstellen van de verwarming in de trams. Ook in het aantal overuren van het personeel wordt gesnoeid.

Meer inkomsten wil de vervoersmaatschappij halen uit intensievere controles op zwartrijden. Bovendien worden de tarieven in februari aangepast met gemiddeld 2,7 procent, 'het niveau van de index'.

Wat het efficiëntere aanbod betreft, krijgen lijnen of ritten met weinig reizigers een lagere frequentie en worden nauwelijks gebruikte haltes geschrapt en trajecten geïntegreerd.

Dat de besparingen zullen leiden tot 600 afvloeiingen, wilde topman Roger Kesteloot woensdag niet bevestigen. "Dat cijfer is veel te voorbarig. We starten vandaag (woensdag) met het sociaal overleg," luidde het. (BO/Belga)

De Lijn ziet zich gedwongen te besparen doordat het vervoersbedrijf 2011 afsloot met een verlies. Dat was het gevolg van stijgende prijzen bij leveranciers en grondstoffen, en tegenvallende inkomsten. Op een totale begroting van 1 miljard euro (waarvan 837 miljoen overheidsdotatie) gaat De Lijn nu 60 miljoen euro besparen. De Lijn wil de 60 miljoen besparen door lagere uitgaven, hogere inkomsten en een aanbod dat wordt aangepast aan de vraag.Minder geld uitgeven kan onder meer door energiebesparende maatregelen door te voeren, zoals ecorijden of het beter afstellen van de verwarming in de trams. Ook in het aantal overuren van het personeel wordt gesnoeid. Meer inkomsten wil de vervoersmaatschappij halen uit intensievere controles op zwartrijden. Bovendien worden de tarieven in februari aangepast met gemiddeld 2,7 procent, 'het niveau van de index'. Wat het efficiëntere aanbod betreft, krijgen lijnen of ritten met weinig reizigers een lagere frequentie en worden nauwelijks gebruikte haltes geschrapt en trajecten geïntegreerd.Dat de besparingen zullen leiden tot 600 afvloeiingen, wilde topman Roger Kesteloot woensdag niet bevestigen. "Dat cijfer is veel te voorbarig. We starten vandaag (woensdag) met het sociaal overleg," luidde het. (BO/Belga)