De vakbonden en directie bij staaldraadproducent Bekaert vragen het brugpensioen op 50 jaar voor de getroffen werknemers in Aalter en op 52 jaar voor die in Zwevegem en Ingelmunster. Op die manier hopen de bonden de gedwongen ontslagen na de aangekondigde herstructurering te beperken.

Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a), met wie bonden en directie overleg plegen, blijkt evenwel niet te vinden voor een regeling als het brugpensioen. "De minister heeft duidelijk gemaakt dat brugpensioen pas een laatste vangnet kan zijn en dat er volop moet ingezet worden op outplacement", verklaarde de woordvoerster van De Coninck.

De federale minister van Werk wacht bovendien het advies af van haar 'Vlaamse' collega Philippe Muyters (N-VA) en de adviescommissie brugpensioen. Daarin zetelen de sociale partners.

Volgens Jan Maeseele van vakbond ACV-CSC Metea wordt brugpensioen op 52-jarige leeftijd in ieder geval moeilijk haalbaar. De minister wees volgens de vakbondsman op de trend om langer te werken, zoals ook in het regeerakkoord uitgestippeld staat. De minister zou de bonden en directie van Bekaert daarbij 'uitdrukkelijk' om alternatieven voor het brugpensioen hebben gevraagd. Ook vraagt ze meer informatie over bijvoorbeeld de leeftijdspiramides in de verschillende vestigingen, aldus de vakbondsman.

Bekaert kondigde begin februari een ontslagronde aan waarbij 609 banen sneuvelen. Vooral de vestiging in Aalter is zwaar getroffen. (Belga/BO)

De vakbonden en directie bij staaldraadproducent Bekaert vragen het brugpensioen op 50 jaar voor de getroffen werknemers in Aalter en op 52 jaar voor die in Zwevegem en Ingelmunster. Op die manier hopen de bonden de gedwongen ontslagen na de aangekondigde herstructurering te beperken.Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a), met wie bonden en directie overleg plegen, blijkt evenwel niet te vinden voor een regeling als het brugpensioen. "De minister heeft duidelijk gemaakt dat brugpensioen pas een laatste vangnet kan zijn en dat er volop moet ingezet worden op outplacement", verklaarde de woordvoerster van De Coninck.De federale minister van Werk wacht bovendien het advies af van haar 'Vlaamse' collega Philippe Muyters (N-VA) en de adviescommissie brugpensioen. Daarin zetelen de sociale partners.Volgens Jan Maeseele van vakbond ACV-CSC Metea wordt brugpensioen op 52-jarige leeftijd in ieder geval moeilijk haalbaar. De minister wees volgens de vakbondsman op de trend om langer te werken, zoals ook in het regeerakkoord uitgestippeld staat. De minister zou de bonden en directie van Bekaert daarbij 'uitdrukkelijk' om alternatieven voor het brugpensioen hebben gevraagd. Ook vraagt ze meer informatie over bijvoorbeeld de leeftijdspiramides in de verschillende vestigingen, aldus de vakbondsman. Bekaert kondigde begin februari een ontslagronde aan waarbij 609 banen sneuvelen. Vooral de vestiging in Aalter is zwaar getroffen. (Belga/BO)