Nu betalen bedrijven enkel de eerste maand loon van zieke werknemers, daarna krijgen die een uitkering van de overheid. Om bedrijven aan te manen meer inspanningen te doen om te voorkomen dat werknemers ziek worden, wil De Block hen tussen de tweede en de zevende maand ziekte een deel van de uitkering, tot 10 procent, laten betalen. Dat schrijft De Tijd.

"Platte lastenverhoging"

Eenzelfde systeem wil de regering invoeren voor zwangere vrouwen die hun werk wegens risico's verbonden aan de job niet verder mogen uitoefenen. Vanaf midden volgend jaar zullen bedrijven 10 procent van hun uitkering moeten betalen, aldus het voorstel.

Karel Van Eetvelt van werkgeversorganisatie Unizo spreekt van "een platte lastenverhoging voor de ondernemers". "De regering spreekt over het responsabiliseren van werknemers, maar vaak kunnen bedrijven niets doen aan de ziekte van hun personeel."

Het kabinet-De Block belooft overleg met de sociale partners als het voorstel het fiat zou krijgen van de regering. Zo'n 380.000 mensen zitten momenteel langdurig thuis, dat is de helft meer dan tien jaar geleden. (Belga/NS)

Nu betalen bedrijven enkel de eerste maand loon van zieke werknemers, daarna krijgen die een uitkering van de overheid. Om bedrijven aan te manen meer inspanningen te doen om te voorkomen dat werknemers ziek worden, wil De Block hen tussen de tweede en de zevende maand ziekte een deel van de uitkering, tot 10 procent, laten betalen. Dat schrijft De Tijd. Eenzelfde systeem wil de regering invoeren voor zwangere vrouwen die hun werk wegens risico's verbonden aan de job niet verder mogen uitoefenen. Vanaf midden volgend jaar zullen bedrijven 10 procent van hun uitkering moeten betalen, aldus het voorstel. Karel Van Eetvelt van werkgeversorganisatie Unizo spreekt van "een platte lastenverhoging voor de ondernemers". "De regering spreekt over het responsabiliseren van werknemers, maar vaak kunnen bedrijven niets doen aan de ziekte van hun personeel." Het kabinet-De Block belooft overleg met de sociale partners als het voorstel het fiat zou krijgen van de regering. Zo'n 380.000 mensen zitten momenteel langdurig thuis, dat is de helft meer dan tien jaar geleden. (Belga/NS)