De wagenverkoop is in de eerste vijf maanden van dit jaar gekelderd. Dat blijkt uit onderzoek van Federauto waarover Het Laatste Nieuws en L'Avenir berichten.

De verkoop liep tussen januari en begin juni met 15 procent terug tegenover vorig jaar. Bij autodealers die hoofdzakelijk particuliere klanten hebben, zakte de verkoop tot 25 procent.

Kleine wagens, lage winsten

Consumenten kiezen vooral kleinere, goedkope modellen, met lichtere motoren. Luxemodellen en opties worden geschrapt. Dat weegt op de winst.

Door een grote overstock en kleinere marges raken garagisten in financiële problemen, aldus de federatie. Bovendien wordt een onderhoud makkelijker uitgesteld.

Ontslagronde

Volgens Federauto is de economische werkloosheid in de werkplaatsen met 11,5 procent gestegen. De sector vreest eind dit jaar een ontslagronde en meer faillissementen.

Federauto wil dat de overheid met stimulansen komt, zoals fiscale voordelen voor groene wagens. (Belga/TV)

De wagenverkoop is in de eerste vijf maanden van dit jaar gekelderd. Dat blijkt uit onderzoek van Federauto waarover Het Laatste Nieuws en L'Avenir berichten. De verkoop liep tussen januari en begin juni met 15 procent terug tegenover vorig jaar. Bij autodealers die hoofdzakelijk particuliere klanten hebben, zakte de verkoop tot 25 procent. Kleine wagens, lage winsten Consumenten kiezen vooral kleinere, goedkope modellen, met lichtere motoren. Luxemodellen en opties worden geschrapt. Dat weegt op de winst. Door een grote overstock en kleinere marges raken garagisten in financiële problemen, aldus de federatie. Bovendien wordt een onderhoud makkelijker uitgesteld.Ontslagronde Volgens Federauto is de economische werkloosheid in de werkplaatsen met 11,5 procent gestegen. De sector vreest eind dit jaar een ontslagronde en meer faillissementen. Federauto wil dat de overheid met stimulansen komt, zoals fiscale voordelen voor groene wagens. (Belga/TV)