Het leek goed nieuws voor de 800.000 Arco-coöperanten. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beloofde nog voor de zomer een regeling. Het Arco-dossier is, zowel economisch als politiek, gekoppeld aan de beursgang van Belfius, gaf hij toe.

Maar al snel kwam het addertje van onder het gras. De Belgische overheid houdt vast aan een regeling dat ze geld uit de staatsbank Belfius haalt en dat overmaakt aan de Arco-coöperanten.

Zo'n scenario verschilt in se niet van de eerdere staatsgarantie en zal dus allicht opnieuw op juridische bezwaren stuiten. Politici kunnen niet zomaar geld uitdelen aan één categorie gedupeerden van het Dexia-debacle.

De echte oplossing is een minnelijke schikking die de staatsbank Belfius treft met de Arco-coöperanten, omdat ze hen aandelen als een veilige belegging heeft verkocht. Dat dossier is een schoolvoorbeeld van een misleidende verkoop, en het zou Belfius sieren als de bank zich daarvoor aansprakelijk voelt. Zolang dat niet gebeurt, zal de impasse blijven.

De Arco-coöperanten kunnen van de beursgang van Belfius een succes maken

Intussen dreigen de Belgische belastingbetalers 1,6 miljard euro waarde te verliezen aan de beursgang van Belfius. Internationale investeerders trekken altijd het maximale bedrag van een schadeclaim van de waardering af.

Hopelijk heeft Belfius aan die investeerders al verteld dat de claim uitgaat van coöperanten die ook klant zijn van de bank. En dat de bank van plan is zijn eigen aandelen bij de beursgang bij die klanten te plaatsen. Ziet u ook hoe die internationale investeerder de wenkbrauwen fronst?

Maar Belfius en de Belgische overheid maken zich geen zorgen. Ze maken zich sterk dat de bank, ook zonder Arco-regeling, naar de beurs kan. Wellicht denken ze: aan de klanten van Belfius krijg je toch alles verkocht, die geloven alles wat je hen voorspiegelt. Kijk maar hoe we hen in de luren hebben gelegd met hun Arco-deelbewijzen. Cynischer wordt het niet: de Arco-coöperanten kunnen van de beursgang van Belfius een succes maken.

Het leek goed nieuws voor de 800.000 Arco-coöperanten. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) beloofde nog voor de zomer een regeling. Het Arco-dossier is, zowel economisch als politiek, gekoppeld aan de beursgang van Belfius, gaf hij toe. Maar al snel kwam het addertje van onder het gras. De Belgische overheid houdt vast aan een regeling dat ze geld uit de staatsbank Belfius haalt en dat overmaakt aan de Arco-coöperanten. Zo'n scenario verschilt in se niet van de eerdere staatsgarantie en zal dus allicht opnieuw op juridische bezwaren stuiten. Politici kunnen niet zomaar geld uitdelen aan één categorie gedupeerden van het Dexia-debacle. De echte oplossing is een minnelijke schikking die de staatsbank Belfius treft met de Arco-coöperanten, omdat ze hen aandelen als een veilige belegging heeft verkocht. Dat dossier is een schoolvoorbeeld van een misleidende verkoop, en het zou Belfius sieren als de bank zich daarvoor aansprakelijk voelt. Zolang dat niet gebeurt, zal de impasse blijven. Intussen dreigen de Belgische belastingbetalers 1,6 miljard euro waarde te verliezen aan de beursgang van Belfius. Internationale investeerders trekken altijd het maximale bedrag van een schadeclaim van de waardering af. Hopelijk heeft Belfius aan die investeerders al verteld dat de claim uitgaat van coöperanten die ook klant zijn van de bank. En dat de bank van plan is zijn eigen aandelen bij de beursgang bij die klanten te plaatsen. Ziet u ook hoe die internationale investeerder de wenkbrauwen fronst? Maar Belfius en de Belgische overheid maken zich geen zorgen. Ze maken zich sterk dat de bank, ook zonder Arco-regeling, naar de beurs kan. Wellicht denken ze: aan de klanten van Belfius krijg je toch alles verkocht, die geloven alles wat je hen voorspiegelt. Kijk maar hoe we hen in de luren hebben gelegd met hun Arco-deelbewijzen. Cynischer wordt het niet: de Arco-coöperanten kunnen van de beursgang van Belfius een succes maken.