"Het conflict draait rond werkdruk, veiligheid en de balans met het privéleven", zegt de socialistische vakbondsman Jan Staal. Algemeen directeur Geert De Maeyer bevestigt het nieuws.

"De chauffeurs willen gerust eens overuren doen, maar de uitzondering is bij Inter-Beton de regel geworden. Dat leidt tot werkdagen van soms 14 à 15 uur."

De Maeyer zegt te beseffen dat de chauffeurs onder druk staan. "Of er van onze kant toegevingen zullen gebeuren, zal onderdeel uitmaken van de dialoog van volgende dinsdag", aldus De Maeyer.

De chauffeurs zijn bovendien ontevreden over een nieuw dispatchingsysteem, dat mogelijk leidt tot onlogische rittenverdeling en wachttijden. In de centrale van Genk was er vorig jaar al een waarschuwingsstaking.

"Er werden toen veel beloftes gedaan, maar uiteindelijk is er weinig veranderd", zegt de vakbondsman. Daarom wordt nu in heel het land een dag het werk neergelegd, in gemeenschappelijk vakbondsfront.

"Vorige week werden we op de hoogte gebracht van de stakingsaanzegging voor vrijdag", zegt De Maeyer. "Sinds de waarschuwingsstaking van vorig jaar in Genk hadden we al maandelijks overleg. Een staking is voor geen van de partijen goed nieuws. We hopen dat we met dialoog een oplossing kunnen vinden."

Dinsdag is overleg gepland met de directie. De mensen zullen pas dan weer aan het werk gaan, want maandag 21 mei is een feestdag.

"Het conflict draait rond werkdruk, veiligheid en de balans met het privéleven", zegt de socialistische vakbondsman Jan Staal. Algemeen directeur Geert De Maeyer bevestigt het nieuws. "De chauffeurs willen gerust eens overuren doen, maar de uitzondering is bij Inter-Beton de regel geworden. Dat leidt tot werkdagen van soms 14 à 15 uur." De Maeyer zegt te beseffen dat de chauffeurs onder druk staan. "Of er van onze kant toegevingen zullen gebeuren, zal onderdeel uitmaken van de dialoog van volgende dinsdag", aldus De Maeyer. De chauffeurs zijn bovendien ontevreden over een nieuw dispatchingsysteem, dat mogelijk leidt tot onlogische rittenverdeling en wachttijden. In de centrale van Genk was er vorig jaar al een waarschuwingsstaking. "Er werden toen veel beloftes gedaan, maar uiteindelijk is er weinig veranderd", zegt de vakbondsman. Daarom wordt nu in heel het land een dag het werk neergelegd, in gemeenschappelijk vakbondsfront. "Vorige week werden we op de hoogte gebracht van de stakingsaanzegging voor vrijdag", zegt De Maeyer. "Sinds de waarschuwingsstaking van vorig jaar in Genk hadden we al maandelijks overleg. Een staking is voor geen van de partijen goed nieuws. We hopen dat we met dialoog een oplossing kunnen vinden." Dinsdag is overleg gepland met de directie. De mensen zullen pas dan weer aan het werk gaan, want maandag 21 mei is een feestdag.