Het Japanse automerk Datsun is terug van weggeweest, al blijft de comeback voorlopig beperkt tot India.

Maandag werd in New Delhi de Datsun Go onthuld, de eerste nieuwe wagen van het merk sinds de jaren '80, meldt de nieuwszender CNN. Het voertuig is vanaf begin 2014 verkrijgbaar.

Moederbedrijf Nissan kondigde vorig jaar al aan dat het merk Datsun een tweede leven zou krijgen. Een sterke vraag naar betaalbare auto's in opkomende markten als India, Rusland en Indonesië was daarvoor de aanleiding.

De eerste Datsuns werden gebouwd in de jaren '30 van de vorige eeuw. Al snel kwam het merk in handen van Nissan, dat er met name in de Verenigde Staten succes mee had. Maar in 1981 besloot het Japanse concern dat het beter was voor zijn wereldwijde naamsbekendheid om overal met dezelfde merknaam te werken. Daardoor verdween de naam Datsun.

Topman Carlos Ghosn van Nissan kondigde maandag aan dat nog dit jaar nieuwe modellen van Datsun worden gepresenteerd voor de Indonesische en Russische markt. "Wij zien aanzienlijke mogelijkheden in deze groeimarkten, waar de vraag naar auto's stijgt en dat ook zal blijven doen", zei hij. Volgend jaar volgt ook een nieuw model voor Zuid-Afrika.

Nissan heeft vooralsnog geen plannen om het merk opnieuw op de Europese of Noord-Amerikaanse markt te lanceren.(Belga/BO)

Het Japanse automerk Datsun is terug van weggeweest, al blijft de comeback voorlopig beperkt tot India.Maandag werd in New Delhi de Datsun Go onthuld, de eerste nieuwe wagen van het merk sinds de jaren '80, meldt de nieuwszender CNN. Het voertuig is vanaf begin 2014 verkrijgbaar.Moederbedrijf Nissan kondigde vorig jaar al aan dat het merk Datsun een tweede leven zou krijgen. Een sterke vraag naar betaalbare auto's in opkomende markten als India, Rusland en Indonesië was daarvoor de aanleiding. De eerste Datsuns werden gebouwd in de jaren '30 van de vorige eeuw. Al snel kwam het merk in handen van Nissan, dat er met name in de Verenigde Staten succes mee had. Maar in 1981 besloot het Japanse concern dat het beter was voor zijn wereldwijde naamsbekendheid om overal met dezelfde merknaam te werken. Daardoor verdween de naam Datsun. Topman Carlos Ghosn van Nissan kondigde maandag aan dat nog dit jaar nieuwe modellen van Datsun worden gepresenteerd voor de Indonesische en Russische markt. "Wij zien aanzienlijke mogelijkheden in deze groeimarkten, waar de vraag naar auto's stijgt en dat ook zal blijven doen", zei hij. Volgend jaar volgt ook een nieuw model voor Zuid-Afrika. Nissan heeft vooralsnog geen plannen om het merk opnieuw op de Europese of Noord-Amerikaanse markt te lanceren.(Belga/BO)