Termont is een grote voorstander van een fusie tussen Elia, dat in België het hoogspanningsnet beheert, en Fluxys.

"We moeten nu al beginnen nadenken over hoe we onze energievoorziening regelen als de oudste kerncentrales dichtgaan. Want tien jaar is zeer kort voor zulke investeringsbeslissingen. Volgens mij kunnen Elia en Fluxys daar samen een grote rol in spelen. Er is een grote complementariteit tussen gas en de opwekking van elektriciteit."

Er zijn gesprekken tussen Elia en Fluxys, zowel op het gebied van het management als met de politieke aandeelhouders. "Ik werk er zelf ook hard aan om ideeën op tafel te leggen. Waarom zouden wij zelf geen centrale kunnen bouwen, in de plaats van groepen uit het buitenland. Als wij de gas leveren, kunnen zij de elektriciteit opwekken. Maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Onze IT-netwerken zijn heel duur, waarom zouden we die niet samen beheren? Als Elia en Fluxys ooit samengaan wordt dit ongetwijfeld het grootste industriële bedrijf van België," aldus Termont.

Z-talk Goossens kunt u volgen vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z of nu al hieronder:

Termont is een grote voorstander van een fusie tussen Elia, dat in België het hoogspanningsnet beheert, en Fluxys. "We moeten nu al beginnen nadenken over hoe we onze energievoorziening regelen als de oudste kerncentrales dichtgaan. Want tien jaar is zeer kort voor zulke investeringsbeslissingen. Volgens mij kunnen Elia en Fluxys daar samen een grote rol in spelen. Er is een grote complementariteit tussen gas en de opwekking van elektriciteit." Er zijn gesprekken tussen Elia en Fluxys, zowel op het gebied van het management als met de politieke aandeelhouders. "Ik werk er zelf ook hard aan om ideeën op tafel te leggen. Waarom zouden wij zelf geen centrale kunnen bouwen, in de plaats van groepen uit het buitenland. Als wij de gas leveren, kunnen zij de elektriciteit opwekken. Maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Onze IT-netwerken zijn heel duur, waarom zouden we die niet samen beheren? Als Elia en Fluxys ooit samengaan wordt dit ongetwijfeld het grootste industriële bedrijf van België," aldus Termont.