In het eerste kwartaal van 2012 zijn 4 procent minder zelfstandigen gestart dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Unizo en studiebureau Graydon, zo schrijft De Zondag.

In april schatten Unizo en Graydon nog dat er in het eerste kwartaal

zo'n 12 procent minder starters zouden zijn, maar die schatting wordt nu gecorrigeerd.

In het eerste kwartaal startten in België 19.292 nieuwe ondernemingen. Dat waren er vorig jaar nog 20.169, wat neerkomt op een daling met 4,35 procent.

Vlaanderen min 5 procent

De daling is sterker in Vlaanderen (-5 procent), dan in Wallonië

(-2 procent). In absolute cijfers doet Vlaanderen het beter met 10.849 starters tegenover 5.267 starters in Wallonië en 2.556 starters in Brussel.

Vergrijzing

Volgens Karel Van Eetvelt, voorzitter van Unizo, is de daling op zich niet zo verwonderlijk omdat vorig jaar een record aantal ondernemingen gestart zijn. 'De daling is evengoed onrustwekkend,' zei Van Eetvelt op Radio 1. 'Ondernemers worden hard getroffen door de vergrijzing. Er zijn veel meer ondernemers die er - vanwege hun leeftijd - mee stoppen dan dat er starters zijn. Er moeten dus ieder jaar meer en meer ondernemers bijkomen en dat gebeurt niet.' (EE)

In het eerste kwartaal van 2012 zijn 4 procent minder zelfstandigen gestart dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Unizo en studiebureau Graydon, zo schrijft De Zondag. In april schatten Unizo en Graydon nog dat er in het eerste kwartaal zo'n 12 procent minder starters zouden zijn, maar die schatting wordt nu gecorrigeerd. In het eerste kwartaal startten in België 19.292 nieuwe ondernemingen. Dat waren er vorig jaar nog 20.169, wat neerkomt op een daling met 4,35 procent. Vlaanderen min 5 procent De daling is sterker in Vlaanderen (-5 procent), dan in Wallonië (-2 procent). In absolute cijfers doet Vlaanderen het beter met 10.849 starters tegenover 5.267 starters in Wallonië en 2.556 starters in Brussel. Vergrijzing Volgens Karel Van Eetvelt, voorzitter van Unizo, is de daling op zich niet zo verwonderlijk omdat vorig jaar een record aantal ondernemingen gestart zijn. 'De daling is evengoed onrustwekkend,' zei Van Eetvelt op Radio 1. 'Ondernemers worden hard getroffen door de vergrijzing. Er zijn veel meer ondernemers die er - vanwege hun leeftijd - mee stoppen dan dat er starters zijn. Er moeten dus ieder jaar meer en meer ondernemers bijkomen en dat gebeurt niet.' (EE)