Volgens Renault-Nissan-topman Carlos Ghosn kan zijn concern de komende vijf jaar zowat 2 miljard euro besparen, zo zei hij woensdagochtend op een persconferentie in Brussel, waar de strategische samenwerking bevestigd werd. Daimler-topman Dieter Zetsche sprak voor zijn bedrijf van een gelijkaardig cijfer.

Volgens Zetsche houdt de samenwerking aanzienlijke voordelen voor beide partijen in. Renault-Nissan zal drie- en viercilinder benzine- en dieselmotoren ter beschikking stellen van Daimler, dat ze dan kan aanpassen aan de karakteristieken van Mercedes.

Daimler zal op zijn beurt vier- en zescilinder benzine- en dieselmotoren verschaffen aan Infiniti, het luxemerk van Nissan. Infiniti zal Daimler-motoren kunnen gebruiken, terwijl Daimler zo kan genieten van een verbeterd gebruik van zijn capaciteit.

Daimler en Renault-Nissan gaan ook samenwerken aan toekomstige benzine- en dieselmotoren. Daarbij is het de bedoeling om de competitiviteit van alle partners te verhogen door hogere volumes en door kostenbesparingen, onder meer op het gebied van ontwikkeling.

Voor de deal stappen de autobouwers in elkaars kapitaal. Zo neemt Daimler een participatie van 3,1 procent in zowel Nissan als Renault. Renault en Nissan nemen een belang in Daimler van elk 1,55 procent of 3,1 procent in totaal.

Volgens Renault-topman Ghosn is het niet de bedoeling om die participaties te gaan opdrijven, maar zijn ze een duidelijk signaal van de ernst van de samenwerking.

Volgens Renault-Nissan-topman Carlos Ghosn kan zijn concern de komende vijf jaar zowat 2 miljard euro besparen, zo zei hij woensdagochtend op een persconferentie in Brussel, waar de strategische samenwerking bevestigd werd. Daimler-topman Dieter Zetsche sprak voor zijn bedrijf van een gelijkaardig cijfer. Volgens Zetsche houdt de samenwerking aanzienlijke voordelen voor beide partijen in. Renault-Nissan zal drie- en viercilinder benzine- en dieselmotoren ter beschikking stellen van Daimler, dat ze dan kan aanpassen aan de karakteristieken van Mercedes. Daimler zal op zijn beurt vier- en zescilinder benzine- en dieselmotoren verschaffen aan Infiniti, het luxemerk van Nissan. Infiniti zal Daimler-motoren kunnen gebruiken, terwijl Daimler zo kan genieten van een verbeterd gebruik van zijn capaciteit. Daimler en Renault-Nissan gaan ook samenwerken aan toekomstige benzine- en dieselmotoren. Daarbij is het de bedoeling om de competitiviteit van alle partners te verhogen door hogere volumes en door kostenbesparingen, onder meer op het gebied van ontwikkeling. Voor de deal stappen de autobouwers in elkaars kapitaal. Zo neemt Daimler een participatie van 3,1 procent in zowel Nissan als Renault. Renault en Nissan nemen een belang in Daimler van elk 1,55 procent of 3,1 procent in totaal. Volgens Renault-topman Ghosn is het niet de bedoeling om die participaties te gaan opdrijven, maar zijn ze een duidelijk signaal van de ernst van de samenwerking.