Crisiswaarborg Gigarant is er ook voor kmo’s

Almaar meer grote bedrijven doen een beroep op Gigarant, de crisiswaarborg die de Vlaamse regering in het leven riep. “Maar ook kmo’s kunnen er een beroep op doen”, zegt voorzitter Koen Schoors.

Het jongste voorbeeld is de Chinese Geely Holding, die Volvo kocht van Ford. De Chinezen zijn geïnteresseerd om ook de lening en bijhorende waarborg van het Vlaamse Gewest over te nemen voor nieuwe investeringen in de fabriek in Gent. Het gaat om een lening van 198 miljoen euro voor investeringen dit voorjaar. In 2009 keurde de Vlaamse regering via Gigarant een waarborg van 90 procent goed voor deze lening. De laatste onderhandelingen daarover zijn in een definitief stadium beland. Eerder engageerde de Vlaamse regering zich ook voor Arcelor Mittal om via Gigarant waarborgregelingen te ondersteunen. Ook Jan Callewaert van Option heeft een principieel akkoord met Gigarant voor een extra waarborg die moet zorgen voor een uitbreiding van zijn kredietfaciliteit.

Geen vluchtheuvel
“Daarmee kan de indruk ontstaan dat Gigarant er enkel is voor de grote bedrijven, maar dat klopt niet”, zegt Gigarant-voorzitter Koen Schoors (UGent). “Te weinig bedrijven realiseren zich dat ze aanspraak kunnen maken op de waarborgregeling. De regeling geldt voor alle bedrijven die investeringsprojecten hebben in Vlaanderen.” Voorwaarde is wel dat de bedrijven niet in moeilijkheden verkeerden voor 1 juli 2008, zeg maar het begin van de crisis. “Gigarant is geen vluchtheuvel voor bedrijven in moeilijkheden”, aldus Schoors.

PMVGigarant, dat beheerd wordt door ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV), werd door de Vlaamse overheid gecreëerd als onderdeel van het economisch herstelplan. Het is een crisiswaarborg waarbij het waarborgbedrag hoger is dan 1,5 miljoen euro. Het waarborgfonds dekt maximaal 80 tot 90 procent van het onderliggende krediet, en beschikt over een budget van 1,5 miljard euro. De waarborgen moeten voor eind dit jaar worden toegekend en hebben een maximale looptijd van vijf jaar. “Het is geen overheidssteun, daarom wordt er ook een jaarlijkse premie gevraagd in functie van het risicoprofiel van de onderneming”, zegt Schoors, die hoopt een 15-tal garanties te kunnen afronden.

L.D.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content