"Onze corporate governance-regels staan teveel ten dienste van de idee dat als men goed doet voor de aandeelhouders, dat automatisch ook de maatschappij ten goede zal komen. Soms bestaat er zelfs een trade-off tussen economisch succes en welzijn. Dit klopt niet volgens mij."

"Het succes van een bedrijf hangt af van de sterkte van alle stakeholders. Dat zijn de klanten, de betrouwbaarheid van zijn leveranciers, het engagement van zijn werknemers enz. "

Volgens Van De Velde volstaat het niet om als onderneming met maatschappelijk verantwoord ondernemen bezig te zijn. MVO wordt soms een techniek bij bedrijven, vanuit een soort maatschappelijke druk, vindt hij. "Het moet wel uit de ziel van het bedrijf komen."

Herman Van de Velde gaat in "Z-Talk Goossens" discussie met Luc De Bruyckere (Ter Beke), Jozef Lievens (Instituut voor het familiebedrijf) en Agnes Lannoo (Filliers) over het nut van meer raden van bestuur in familiebedrijven en KMO's.

Luc De Bruyckere is ervan overtuigd dat meer actieve raden van bestuur met externe bestuurders onze ondernemingen beter zouden maken. Ook Agnes Lannoo, bestuurder bij jeneverproducent Filliers, breekt hier een lans voor. Het doet bedrijven nadenken over hun strategie, meent ze.

Voor de prijs hoeft een onderneming het niet te laten, zeggen ze. "Voor een jaarlijkse vergoeding 10.000 euro, heeft men reeds een goede bestuurder en die verdient zichzelf terug."

Herman Van de Velde meent dan weer dat externe bestuurders niet altijd heilzaam zijn voor een bedrijf, bijvoorbeeld academici kunnen een remmende factor zijn in een raad van bestuur, omdat ze eerder risico-avers zijn.

Tenslotte wordt in het debat ook de problematiek van opvolging in familiebedrijven aangeraakt. Zowat de helft van de bedrijven die binnen dit en vijf jaar aan een overdracht van leiding of eigendom denken, weet nog niet hoe dit zal gebeuren. Jozef Lievens heeft voor hen enkele concrete aanbevelingen.

Z-Talk Goossens vanaf morgenochtend 11 uur in de weekendlus van Kanaal Z.

"Onze corporate governance-regels staan teveel ten dienste van de idee dat als men goed doet voor de aandeelhouders, dat automatisch ook de maatschappij ten goede zal komen. Soms bestaat er zelfs een trade-off tussen economisch succes en welzijn. Dit klopt niet volgens mij.""Het succes van een bedrijf hangt af van de sterkte van alle stakeholders. Dat zijn de klanten, de betrouwbaarheid van zijn leveranciers, het engagement van zijn werknemers enz. " Volgens Van De Velde volstaat het niet om als onderneming met maatschappelijk verantwoord ondernemen bezig te zijn. MVO wordt soms een techniek bij bedrijven, vanuit een soort maatschappelijke druk, vindt hij. "Het moet wel uit de ziel van het bedrijf komen." Herman Van de Velde gaat in "Z-Talk Goossens" discussie met Luc De Bruyckere (Ter Beke), Jozef Lievens (Instituut voor het familiebedrijf) en Agnes Lannoo (Filliers) over het nut van meer raden van bestuur in familiebedrijven en KMO's. Luc De Bruyckere is ervan overtuigd dat meer actieve raden van bestuur met externe bestuurders onze ondernemingen beter zouden maken. Ook Agnes Lannoo, bestuurder bij jeneverproducent Filliers, breekt hier een lans voor. Het doet bedrijven nadenken over hun strategie, meent ze. Voor de prijs hoeft een onderneming het niet te laten, zeggen ze. "Voor een jaarlijkse vergoeding 10.000 euro, heeft men reeds een goede bestuurder en die verdient zichzelf terug." Herman Van de Velde meent dan weer dat externe bestuurders niet altijd heilzaam zijn voor een bedrijf, bijvoorbeeld academici kunnen een remmende factor zijn in een raad van bestuur, omdat ze eerder risico-avers zijn. Tenslotte wordt in het debat ook de problematiek van opvolging in familiebedrijven aangeraakt. Zowat de helft van de bedrijven die binnen dit en vijf jaar aan een overdracht van leiding of eigendom denken, weet nog niet hoe dit zal gebeuren. Jozef Lievens heeft voor hen enkele concrete aanbevelingen. Z-Talk Goossens vanaf morgenochtend 11 uur in de weekendlus van Kanaal Z.