PricewaterhouseCoopers (PwC) praat momenteel met een Belgisch advocatenkantoor over een structureel samenwerkingsverband. Dat zegt de kersverse voorzitter Karel De Baere in een gesprek met de redactie van Trends.
"Het is duidelijk dat de geïntegreerde adviesverlening van onze experts en advocaten gevraagd wordt door onze klanten", zegt De Baere, die de naam van het kantoor niet wenst te onthullen. "De gesprekken zijn erg concreet, maar nog vertrouwelijk. We zullen te gepasten tijden meer informatie over deze samenwerking verstrekken. Onze adviestak zal de komende jaren trouwens intern groeien, maar ook via overnames."

De Big Four lanceerde begin deze eeuw partnerships met gevestigde advocatenkantoren. De Enron-affaire en het uiteenspatten van Andersen, waarmee Caesteckers & Partners (nu DLA Piper) samenwerkte, was voor de balies het signaal om de multidisciplinaire praktijken (MDP) te verbieden.

Het kantoor Laga bleef echter in de luwte samenwerken met Deloitte en anderhalf jaar geleden startte Ernst & Young een alliantie met het advocatenkantoor HVG. "Logisch dat we in die richting denken", aldus De Baere. "Het past binnen onze groeistrategie."

Efficiënter en goedkoper
Steven De Keyser van Bignon De Keyser, dat onder meer advies geeft aan internationale advocatenkantoren, vindt dat dit soort multidisciplinaire praktijken toekomst heeft.

"Het is nu eenmaal een voordeel om de gemeenschappelijke expertise te integreren in een geïntegreerd advies", stelt De Keyser, gewezen managing partner van DLA Europa. "Bovendien is het efficiënter en goedkoper voor de klant."

Verleden week nam PwC België S&V Management Consultants over. Dat is een adviesbedrijf in het beheer van distributieketens met vestingen Gent en Hilversum. Begin augustus vervoegden ook de medewerkers van de Gentse ICT-veiligheidsconsultant Ascure PwC. Door die twee operaties groeit de adviestak van 155 medewerkers met 80 mensen.

PwC zag zijn omzet de voorbije jaren dalen van 207,2 miljoen in 2008 naar 195,2 miljoen (2009) en 186 miljoen in 2010. De adviestak was goed voor een omzet van 23,8 miljoen op 186,1 miljoen euro in 2010. Daar zit de meeste groei. Het bedrijfsrevisoraat is het sterkst met 90,5 miljoen omzet. "Dit is een mature markt," aldus De Baere.

Hans Brockmans

PricewaterhouseCoopers (PwC) praat momenteel met een Belgisch advocatenkantoor over een structureel samenwerkingsverband. Dat zegt de kersverse voorzitter Karel De Baere in een gesprek met de redactie van Trends. "Het is duidelijk dat de geïntegreerde adviesverlening van onze experts en advocaten gevraagd wordt door onze klanten", zegt De Baere, die de naam van het kantoor niet wenst te onthullen. "De gesprekken zijn erg concreet, maar nog vertrouwelijk. We zullen te gepasten tijden meer informatie over deze samenwerking verstrekken. Onze adviestak zal de komende jaren trouwens intern groeien, maar ook via overnames." De Big Four lanceerde begin deze eeuw partnerships met gevestigde advocatenkantoren. De Enron-affaire en het uiteenspatten van Andersen, waarmee Caesteckers & Partners (nu DLA Piper) samenwerkte, was voor de balies het signaal om de multidisciplinaire praktijken (MDP) te verbieden. Het kantoor Laga bleef echter in de luwte samenwerken met Deloitte en anderhalf jaar geleden startte Ernst & Young een alliantie met het advocatenkantoor HVG. "Logisch dat we in die richting denken", aldus De Baere. "Het past binnen onze groeistrategie." Efficiënter en goedkoper Steven De Keyser van Bignon De Keyser, dat onder meer advies geeft aan internationale advocatenkantoren, vindt dat dit soort multidisciplinaire praktijken toekomst heeft. "Het is nu eenmaal een voordeel om de gemeenschappelijke expertise te integreren in een geïntegreerd advies", stelt De Keyser, gewezen managing partner van DLA Europa. "Bovendien is het efficiënter en goedkoper voor de klant." Verleden week nam PwC België S&V Management Consultants over. Dat is een adviesbedrijf in het beheer van distributieketens met vestingen Gent en Hilversum. Begin augustus vervoegden ook de medewerkers van de Gentse ICT-veiligheidsconsultant Ascure PwC. Door die twee operaties groeit de adviestak van 155 medewerkers met 80 mensen. PwC zag zijn omzet de voorbije jaren dalen van 207,2 miljoen in 2008 naar 195,2 miljoen (2009) en 186 miljoen in 2010. De adviestak was goed voor een omzet van 23,8 miljoen op 186,1 miljoen euro in 2010. Daar zit de meeste groei. Het bedrijfsrevisoraat is het sterkst met 90,5 miljoen omzet. "Dit is een mature markt," aldus De Baere. Hans Brockmans