Club Brugge kondigde begin maart een beursgang aan, maar enkele weken later wordt dat plan - al dan niet voorlopig - opgeborgen. Wat wilde het bestuur van Club Brugge nu eigenlijk bereiken met een beursgang? Een overzicht.
Club Brugge noteert vanaf vrijdag 26 maart op de beurs van Brussel, onder de ticker "CLUB". Wie een aandeel wil, zal daarvoor tussen 17,5 en 22,5 euro moeten neertellen. Dat blijkt uit het prospectus van de voetbalclub. Blauw-zwart wordt gewaardeerd op ongeveer 229 miljoen euro. Dat is fair voor een voetbalclub, maar het blijft een risicovolle belegging.
Bart Verhaeghe & co. stoelen de beursgang van Club Brugge op vrij sterke fundamenten, maar de waardering van 201 miljoen euro tot maximaal 258 miljoen euro laat niet veel ruimte voor tegenslagen en risico's die eigen zijn aan de voetbalindustrie. Ook het nieuwe stadion is nog geen zekerheid.
Voetbal is emotie, en dus wordt de beursgang van Club Brugge een succes. Financieel hangt het verhaal over de verwachte groei van de voetbalclub nochtans met haken en ogen aan elkaar. Voorzitter en eigenaar Bart Verhaeghe lijkt er als enige winnaar uit te komen.
Een ding is zeker: de beursgang van Club Brugge, voorzien rond Pasen, zal sneller gaan dan de bouw van het nieuwe stadion. En forser zal de komende weken ook de tegenwind waaien die Bart Verhaeghe ermee oogst. Maar een en ander past in de lijn van zijn boek: Durf!
Donderdagochtend bracht de financiële krant De Tijd het nieuws naar buiten dat Club Brugge tegen de zomer naar de beurs zou willen gaan. Daan Killemaes, hoofdeconoom van Trends, analyseert waarom het dat zou doen.
Nu Club Brugge de wind in de zeilen heeft, wil het via de beurs geld ophalen voor een nieuw stadion. Is dat de juiste zet? Beursgenoteerde voetbalclubs hebben niet het beste palmares.