Christelijke vakbond: ‘Belfius moet uit de handen blijven van privé-investeerders’

© Belga

De federale overheid wil mondjesmaat haar aandeel in de staatsbank Belfius verminderen. Al lijkt niet iedereen gewonnen voor dat idee. Elke Maes, nationaal secretaris Financiën bij de vakbond LBC-NVK, dringt er op aan dat Belfius een staatsbank blijft of evolueert naar een mengvorm.

Volgens LBC-NVK zijn er signalen dat de regering eind dit jaar aandelen van Belfius van de hand zal doen. Al mogen Michel en zijn team niet te licht over de verkoop gaan, klinkt het bij LBC-NVK. “Wij dringen aan op een ernstig maatschappelijk en parlementair debat over de toekomst van Belfius”, zegt Maes.

Lokale en maatschappelijke rol

LBC-NVK legt de nadruk op de lokale en de maatschappelijke rol die de bank kan spelen. “Wij pleiten ervoor de bank te laten bestaan als een staatsbank, of te laten evolueren naar een mengvorm tussen een openbare bank en een coöperatieve bank waarbij clusters van lokale overheden als gemeenten en middenveldorganisaties elk een belang in Belfius nemen. Het is belangrijk dat de overheid op zijn minst een belangrijke aandeelhouder blijft”, aldus Maes. “Belgische banken zijn de voorbije tientallen jaren almaar meer opgeslokt door internationale groepen met beslissingscentra buiten onze landsgrenzen. Daardoor hebben de Belgen almaar minder te vertellen over de banken die hier aanwezig zijn.”

Het Belfius-vraagstuk is volgens Maes dan ook het uitgelezen moment om meer greep te krijgen op de bankactiviteiten in ons land. “De toekomstplannen bieden in dit opzicht kansen die we vooral moeten grijpen. Zo zouden we nog iets positiefs distilleren uit de zware problemen die de banksector teisterden”, luidt het in een persbericht.

Maes vreest immers dat de regering haar aandelen zal verkopen aan privé-investeerders. “Als ze dat doet, wil dat eigenlijk zeggen dat er geen lessen zijn getrokken uit de financiële crisis”, benadrukt de nationale secretaris.

Ook de bank aan een andere speler op de Belgische markt verkopen is geen optie volgens Maes. “Dan dreigt er een sociaal bloedbad, want heel wat functies zullen dan dubbel bestaan.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content