Chiptekort kost Signify 100 miljoen euro aan omzet

De GU10 en E14 lamp, Hue Go, smart Plug en Smart button van Signify.

Het wereldwijde chiptekort heeft verlichtingsbedrijf Signify, het voormalige Philips Lighting, 100 miljoen euro aan omzet gekost in het derde kwartaal. Die chips heeft het bedrijf nodig voor slimme lampen zoals de Philips Hue, die klanten van kleur kunnen laten veranderen via hun smartphone. Signify had ook last van storingen in de toeleveringsketen en van regionale lockdowns vanwege coronabesmettingen.

Door een tekort aan containers in de scheepvaart en opstoppingen in havens is het voor bedrijven moeilijker en duurder om hun producten te verschepen en onderdelen in hun fabrieken te krijgen. Signify verwacht dat die problemen in ieder geval de komende maanden nog zullen aanhouden, net als het chiptekort.

Toch houdt het bedrijf vast aan zijn eerdere voorspelling van een groei van de verkoop van 3 tot 6 procent voor heel 2021, al acht Signify het nu waarschijnlijker dat het aan de onderkant van die schatting uitkomt. ‘We hebben plannen om achterstallige bestellingen te leveren en de hinder voor onze klanten tot een minimum te beperken’, zegt topman Eric Rondolat in een toelichting op de cijfers.

De omzet van Signify daalde in het derde kwartaal met 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, naar ruim 1,6 miljard euro. De winst steeg wel met 5 procent naar 94 miljoen euro. Dat komt onder meer doordat het bedrijf minder belastingen hoefde te betalen.

Partner Content