De Chinezen doen het voor circa 8 miljoen euro minder dan een Europese bodemprijs, een verschil van 20 procent. Maar door derving van belastingen en werk in eigen land verliest de Vlaamse overheid eigenlijk 9 miljoen euro, berekende Wim Hoeckman.

En dat is nog gerekend zonder de CO2-uitstoot door het vervoer van 12.000 ton staal van Sjanghai naar Vlaanderen. "De totale CO2-uitstoot van het schip alleen zal al veel groter zijn dan de CO2-uitstoot van de productie van dat staal. Dat vind ik maatschappelijk niet verantwoord", stelt Hoeckman. "Het perverse van de zaak is dat die onredelijke, eigenlijk schandalige, CO2-uitstoot op rekening is van China. Op die manier zal België uiteindelijk nog zijn doelstelling halen. Want de Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvlieghe, wil de CO2-uitstoot van Vlaanderen met 30 procent verminderen. Welke schijn wekt de Vlaamse regering? Men wil de industrie uit Vlaanderen bannen en op die manier de CO2-uitstoot naar beneden krijgen. Als er minder geproduceerd wordt in België, haalt men de doelstelling op één been. Maar dat kan toch echt niet de bedoeling zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de politici het niet doelbewust doen. Alleen realiseren ze het zich niet".

80 procent van uw stalen constructies gaat naar het buitenland. Vindt u net als de Vlaamse minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) dat ondernemers eens moeten ophouden met zeuren over de hoge loonkosten?

Wim Hoeckman: "Onze omzet wordt hoofdzakelijk gemaakt in België en de buurlanden. Het is dus heel belangrijk dat het met die uurloonkosten goed zit. Want onze concurrenten zijn de lokale spelers in die buurlanden. België is duurder. Het loonverschil met Nederland bedraagt 20 procent en het verschil met Duitsland is nog groter. Wat Ingrid Lieten ook mag beweren, het ís dus wel zo."

Manuel Buyck ( voorzitter raad van bestuur): "De voorbije 25 jaar hebben we in Duitsland meer dan zestig bruggen gebouwd. Maar we konden onze Belgische loonkosten niet in toom houden in vergelijking met Duitsland. Dat is een zeer zorgwekkende vaststelling. Dat doet ons lijden."

Misschien kunt u beter verhuizen.

Wim Hoeckman: "Ik sprak onlangs met mensen van de Europese Commissie over de oneerlijke concurrentie uit China. Ongevraagd zeggen die mensen ons dat we zelf maar moeten investeren in de lagelonenlanden. Dat komt er dus uit, zonder dat wij daarnaar gevraagd hebben. Als Europese politiek vind ik dat toch wel eigenaardig. Dat is toch heel zwaar te verteren." (W.R.)

Een uitgebreid portret van staalbouwer Victor Buyck uit Eeklo leest u in Trends van donderdag 3 mei.

De Chinezen doen het voor circa 8 miljoen euro minder dan een Europese bodemprijs, een verschil van 20 procent. Maar door derving van belastingen en werk in eigen land verliest de Vlaamse overheid eigenlijk 9 miljoen euro, berekende Wim Hoeckman. En dat is nog gerekend zonder de CO2-uitstoot door het vervoer van 12.000 ton staal van Sjanghai naar Vlaanderen. "De totale CO2-uitstoot van het schip alleen zal al veel groter zijn dan de CO2-uitstoot van de productie van dat staal. Dat vind ik maatschappelijk niet verantwoord", stelt Hoeckman. "Het perverse van de zaak is dat die onredelijke, eigenlijk schandalige, CO2-uitstoot op rekening is van China. Op die manier zal België uiteindelijk nog zijn doelstelling halen. Want de Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvlieghe, wil de CO2-uitstoot van Vlaanderen met 30 procent verminderen. Welke schijn wekt de Vlaamse regering? Men wil de industrie uit Vlaanderen bannen en op die manier de CO2-uitstoot naar beneden krijgen. Als er minder geproduceerd wordt in België, haalt men de doelstelling op één been. Maar dat kan toch echt niet de bedoeling zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de politici het niet doelbewust doen. Alleen realiseren ze het zich niet". 80 procent van uw stalen constructies gaat naar het buitenland. Vindt u net als de Vlaamse minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) dat ondernemers eens moeten ophouden met zeuren over de hoge loonkosten? Wim Hoeckman: "Onze omzet wordt hoofdzakelijk gemaakt in België en de buurlanden. Het is dus heel belangrijk dat het met die uurloonkosten goed zit. Want onze concurrenten zijn de lokale spelers in die buurlanden. België is duurder. Het loonverschil met Nederland bedraagt 20 procent en het verschil met Duitsland is nog groter. Wat Ingrid Lieten ook mag beweren, het ís dus wel zo." Manuel Buyck ( voorzitter raad van bestuur): "De voorbije 25 jaar hebben we in Duitsland meer dan zestig bruggen gebouwd. Maar we konden onze Belgische loonkosten niet in toom houden in vergelijking met Duitsland. Dat is een zeer zorgwekkende vaststelling. Dat doet ons lijden." Misschien kunt u beter verhuizen. Wim Hoeckman: "Ik sprak onlangs met mensen van de Europese Commissie over de oneerlijke concurrentie uit China. Ongevraagd zeggen die mensen ons dat we zelf maar moeten investeren in de lagelonenlanden. Dat komt er dus uit, zonder dat wij daarnaar gevraagd hebben. Als Europese politiek vind ik dat toch wel eigenaardig. Dat is toch heel zwaar te verteren." (W.R.) Een uitgebreid portret van staalbouwer Victor Buyck uit Eeklo leest u in Trends van donderdag 3 mei.