Chinese staatsbedrijf wil in Duits stroomnet stappen

09/02/18 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

Bron: Belga

Het Chinese staatsbedrijf StateGrid wil een aandeel nemen in de Duitse stroomnetbeheerder 50Hertz, waar ook het Belgische Elia een belang in heeft. Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Het was al bekend dat er onderhandelingen liepen.

Chinese staatsbedrijf wil in Duits stroomnet stappen

© Belga

De Chinese netbeheerder wil een belang van 20 procent overkopen van het Australische fonds IFM Investors. Elia is met 60 procent van de aandelen de meerderheidsaandeelhouder, IFM heeft 40 procent in handen. Elia heeft wel nog een voorkooprecht en kan dus de Chinezen buiten houden.

StateGrid is verantwoordelijk voor het grootste deel van het Chinese stroomnet. Volgens een rangschikking van het tijdschrift Fortune is het concern met een omzet van 315 miljard dollar het grootste bedrijf ter wereld na de Amerikaanse winkelketen Walmart.

De Chinezen nestelden zich al in netbeheerders in onder meer Australië, Brazilië, Griekenland en Italië. StateGrid toonde ook interesse in de Vlaamse netbeheerder Eandis. Die overname ging niet door omdat ook de fusie van de Vlaamse intercommunales tot Eandis Assets mislukte. Er was ook vrees voor spionage.

Onze partners