Dat maakte Chai Haibo van de China Air Transport Association (CATA) bekend. CATA groepeert de vier grootste Chinese luchtvaartmaatschappijen Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines en Hainan Airlines.

CO²-taks

Sinds 1 januari is het Europese Emission Trading Scheme (ETS) van kracht, waarmee de Europese Unie (EU) een taks heft op de uitstoot van broeikasgassen voor alle vliegtuigen die landen en opstijgen bij een luchthaven in een van de 27 lidstaten.

Met de taks wil de EU de luchtvaartmaatschappijen ertoe aanzetten om hun brandstofverbruik terug te dringen. Maatschappijen die niet voldoen aan de nieuwe EU-taks kunnen worden beboet en zelfs verboden om te vliegen in de regio.

Kritiek

Eerder hadden de VS en Canada de taks al proberen aan te vechten, maar het Europese Hof van Justitie oordeelde twee weken geleden dat de heffing effectief van kracht werd op 1 januari 2012. Maar de Chinese luchtvaartmaatschappijen nemen nu een gezamenlijk standpunt in en zullen weigeren om de taks te betalen. (Belga/KVDA)

Dat maakte Chai Haibo van de China Air Transport Association (CATA) bekend. CATA groepeert de vier grootste Chinese luchtvaartmaatschappijen Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines en Hainan Airlines. CO²-taks Sinds 1 januari is het Europese Emission Trading Scheme (ETS) van kracht, waarmee de Europese Unie (EU) een taks heft op de uitstoot van broeikasgassen voor alle vliegtuigen die landen en opstijgen bij een luchthaven in een van de 27 lidstaten. Met de taks wil de EU de luchtvaartmaatschappijen ertoe aanzetten om hun brandstofverbruik terug te dringen. Maatschappijen die niet voldoen aan de nieuwe EU-taks kunnen worden beboet en zelfs verboden om te vliegen in de regio. Kritiek Eerder hadden de VS en Canada de taks al proberen aan te vechten, maar het Europese Hof van Justitie oordeelde twee weken geleden dat de heffing effectief van kracht werd op 1 januari 2012. Maar de Chinese luchtvaartmaatschappijen nemen nu een gezamenlijk standpunt in en zullen weigeren om de taks te betalen. (Belga/KVDA)