Tussen 1972 en 1992 loosde het toenmalige Texaco - dat sinds 2001 in handen is van Chevron - 70 miljard liter giftige stoffen in zijrivieren van de Amazone. De grote hoeveelheid gif zorgde ervoor dat oogsten mislukten, landbouwdieren stierven en lokale kankercijfers de hoogte in gingen. In 1993 daagden zo'n 30.000 bewoners van de betrokken regio in het Amazone-gebied Chevron voor de rechtbank.

Een rechtbank in Ecuador veroordeelde de oliereus in februari 2011 tot het betalen van een boete van 18 miljard dollar (13,8 miljard euro). Chevron, dat sprak van ' een frauduleuze rechtspraak', ging tegen de uitspraak in beroep.

Dinsdag bevestigde een provinciale rechtbank in Ecuador - bestaande uit een panel van drie rechters - uiteindelijk de uitspraak in eerste aanleg van februari. Dat betekent dat Chevron niet ontsnapt aan de opgelegde monsterboete van 18 miljard dollar voor het vervuilen van het Amazone-gebied, hoewel een reductie tot 9,5 miljard dollar mogelijk is als er verontschuldigingen volgen.

Chevron, dat blijft hameren op de 'politisering en corruptie' waaronder het Ecuadoriaanse gerecht gebukt zou gaan, is evenwel niet van plan zijn verontschuldigingen aan te bieden. Het bedrijf onderzoekt verdere juridische stappen in Zuid-Amerika.

Chevron, na Exxon Mobil het grootste oliebedrijf van de VS, stapte in 2009 al naar het arbitragehof in Den Haag om er de rechters ervan te overtuigen dat niet Chevron maar het staatsbedrijf PetroEcuador verantwoordelijk is voor de vervuiling.

Rafael Correa, president van Ecuador, reageerde alvast verheugd op de recente uitspraak van de Ecuadoriaanse rechtbank. 'Gerechtigheid is geschied, David haalde het van Goliath,' aldus Correa. (Bloomberg/BO)

Tussen 1972 en 1992 loosde het toenmalige Texaco - dat sinds 2001 in handen is van Chevron - 70 miljard liter giftige stoffen in zijrivieren van de Amazone. De grote hoeveelheid gif zorgde ervoor dat oogsten mislukten, landbouwdieren stierven en lokale kankercijfers de hoogte in gingen. In 1993 daagden zo'n 30.000 bewoners van de betrokken regio in het Amazone-gebied Chevron voor de rechtbank.Een rechtbank in Ecuador veroordeelde de oliereus in februari 2011 tot het betalen van een boete van 18 miljard dollar (13,8 miljard euro). Chevron, dat sprak van ' een frauduleuze rechtspraak', ging tegen de uitspraak in beroep.Dinsdag bevestigde een provinciale rechtbank in Ecuador - bestaande uit een panel van drie rechters - uiteindelijk de uitspraak in eerste aanleg van februari. Dat betekent dat Chevron niet ontsnapt aan de opgelegde monsterboete van 18 miljard dollar voor het vervuilen van het Amazone-gebied, hoewel een reductie tot 9,5 miljard dollar mogelijk is als er verontschuldigingen volgen.Chevron, dat blijft hameren op de 'politisering en corruptie' waaronder het Ecuadoriaanse gerecht gebukt zou gaan, is evenwel niet van plan zijn verontschuldigingen aan te bieden. Het bedrijf onderzoekt verdere juridische stappen in Zuid-Amerika. Chevron, na Exxon Mobil het grootste oliebedrijf van de VS, stapte in 2009 al naar het arbitragehof in Den Haag om er de rechters ervan te overtuigen dat niet Chevron maar het staatsbedrijf PetroEcuador verantwoordelijk is voor de vervuiling.Rafael Correa, president van Ecuador, reageerde alvast verheugd op de recente uitspraak van de Ecuadoriaanse rechtbank. 'Gerechtigheid is geschied, David haalde het van Goliath,' aldus Correa. (Bloomberg/BO)