Chemische sector noteert dalende tewerkstelling ondanks aanhoudende groei

© belga

De omzet in de chemische industrie, kunststoffen en de life sciences is in 2013 opnieuw gegroeid met 3,5 procent, waarmee de positieve trend van de afgelopen tien jaar wordt bevestigd. Dat blijkt uit de jaarresultaten van de sectorfederatie essenscia.

De productie binnen de sector pikt sinds het derde kwartaal van 2013 weer aan met het gemiddelde niveau op lange termijn. Dat heeft te maken met positieve signalen over stabilisering in Europa.

Toch daalde de tewerkstelling met 1,3 procent, al valt die daling in vergelijking met de terugval in de volledige industrie in België ( -5 procent) nog ‘relatief goed mee’.

Volgens gedelegeerd bestuurder Yves Verschueren zit de kracht van de chemische sector en de life sciences in de verankering in België. “Door onze verankering in België en dan vooral Antwerpen hebben we heel wat knowhow opgebouwd dat ons in staat stelt om steeds opnieuw de opportuniteiten te benutten”, verduidelijkt Verschueren.

Vooral door een toename van investeringen in O&O (onderzoek en ontwukkeling) van meer dan 3 miljard euro, maar ook door de materiële investeringen (ruim 2 miljard euro) blijft de productiviteit op een hoog niveau. Hierdoor kunnen de sterke exportcijfers worden verklaard.

“De chemie, de kunststoffen en life science zijn het belangrijkste Belgische exportproduct (31,4 procent). Door de aanhoudende investeringen van de sector steeg onze export tussen 2003 en 2013 met 67 procent”, luidt het.

Door de groei in 2013 en de positieve signalen in 2014 voorziet essenscia dat het herstel doorzet in 2014. “We zijn licht optimistisch voor 2014 en mikken op een groei van de chemische industrie, kunststoffen en life sciences van 1,7 procent in Europa. Normaal gezien zal het Belgische cijfer daar iets boven zitten”, besluit Verschueren. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content